Nyheter

2021-01-01

Nytt år och vintern har äntligen anlänt! I brist på tävlingar för gemene man så  passar vi på att fråga vår ambassadör, elitskidåkaren Viktor Brännmark, om tips på intervallpass som man kan plåga sig själv med!

Sagt och gjort:

- "Hallå Viktor, kan du tipsa oss om några av dina bästa intervallpass?"

- "Gärna det!"

Intervallträning med Viktor

I vissa pass kommer det stå t.ex: "70/20" vilket innebär att man kör 70 sekunders arbete följt av 20 sekunder vila och sedan börjar man om igen. Jag rekommenderar att man laddar hem en app till telefonen som ger ifrån sig en signal när man ska starta och stoppa så slipper man springa/åka och titta på klockan hela tiden. Finns många s.k. "interval timer"-appar för detta ändamål! Även många klockor har dessa funktioner inbyggda.

Ska man köra intervallpass med en totaltid på över 30 minuter rekommenderar jag att man fyller på med kolhydrater. Själv kör jag med Umaras produkter, däribland deras sportdryck men även deras Intend som man tar ca. 1 timme innan passet. Denna har blivit en riktig favorit hos mig, den ger bra fokus och passar bra när man vill få ut det lilla extra! Simon och Tommy på Umara har med sin Intend tagit fram en pwo med ingredienser specifikt riktade mot konditionsidrottare med mål att prestera. Jag använder den inför viktiga intervallpass och inför varje tävling.

Passen kan med fördel genomföras som längdskidåkning, löpning eller varför inte skierg eller cykel? Jag gillar att köra intervallpass på löpband där jag gärna drar upp lutningen till max. När jag kör löpband, rullskidband eller skierg skriver jag alltid ned mina data efteråt, vilken lutning och hastighet jag kört för att följa progressionen och kunna styra om träningen ifall jag presterar sämre än vanligt. Detta gör jag också på rullskidor och löpintervaller utomhus. Det fungerar inte lika bra att dokumentera när man kör intervaller på längdskidor då förhållandena kan skilja så pass mycket mellan tillfällena, snabb konstsnö eller kall nysnö ger stora variationer i hastighet.

 

Några av mina favoriter bland intervallpass:

"Intervallstege"

Upplägg: Alternativ 1: 10 min – 8 min – 7 min – 6 min – 4 min – 2 min – 1 min – 30 sek – 30 sek – 30 sek – 30 sek (totalt 40 min). 1 min vila mellan alla.

Alternativ 2:10 min - 9 min - 8 min - 7 min - 6 min - 5 min - 4 min - 3 min - 2 min - 1 min (totalt 55 min). 1 min vila mellan alla.

Kommentar: Ett av mina favoritpass som ger belastning fin belastning för hela kroppens system! De första intervallerna som är mellan 10-5 minuter kör man i en mer bekväm hastighet nära mjölksyratröskeln, känslan ska vara att det är jobbigt men det ska finnas mer att ta av och det ska inte vara några problem att köra fler intervaller i denna belastning. Intervallerna som är mellan 4-1 min blir hårdare.

På alternativ 1 kör man all-out på de fyra sista 30 sekunderna medan man får vänta till sista intervallen på alternativ 2!Alternativ 1 ger en totaltid på 40 minuter medan alternativ 2 är betydligt tuffare och ger 55 minuter.

 

"Arbete/vila-intervaller"

Upplägg: 70/20 i 15 min, 40/20 i 10 min, 15/15 i 5 min

Kommentar: Jobbigt men roligt intervallpass där tiden går fort! Upplägget på första blocket om består av 70/20 är att försöka hitta en hastighet som är något hårdare än tröskel, man kommer få vila i 20 sekunder då och då vilket gör att man kan köra något hårdare. På nästa block som består av 40/20 skruvar man upp intensiteten ännu mer, här blir det kortare arbete men lika lång vila. På sista blocket som består av 15/15 min är det bara att ge det man har.

 

"Vanliga trösklar"

Upplägg: 4 x 10 min med 3 min vila

Kommentar: Ett vanligt, hederligt intervallpass med syfte att höja mjölksyratröskeln, d.v.s. försöka flytta gränsen för hur hårt man kan anstränga sig utan att dra på sig för mycket mjölksyra. Kan med fördel varieras med t.ex. 5 x 8 min (2 min vila) eller 3 x 15 min (4 min vila). Längden på vilan spelar egentligen inte så stor roll, meningen är att man kör en intervallfart som man ska kunna fortsätta hålla. Att man delar upp det i intervaller är för att man ska kunna köra något fortare än om man kört allt på en gång. Man bör även passa på att passa på att dricka i vilan. I detta exempel har jag en totaltid på 40 minuter vilket ger fullgod effekt på kroppen utan att passet tar allt för lång tid.

 

"Supraintervaller"

Upplägg: 5 x 5 minuter med 30 sek max i början.

Kommentar: Väldigt jobbigt pass men grymt belönande efteråt! Här börjar man intervallerna med att köra 30 sekunder max för att sedan fortsätta resterande 4.30 min i s.k. "tröskelfart". Det kommer kännas väldigt jobbigt efter de inledande 30 sekunderna men det är viktigt att försöka fortsätta röra sig framåt någorlunda fort. Här tvingar man sig själv att lära sig arbeta bort mjölksyran under intervallen och försöka hålla ihop tekniken trots att kroppen till en början är full av mjölksyra.

 

"Stressade trösklar"

Upplägg: (3 min arbete med 1 min vila) x 5. Upprepa detta ytterligare en gång.

Kommentar: Här är ytterligare ett pass som är tänkt att höja mjölksyretröskeln. Här arbetar man i 3 minuter vilket gör att man kan höja hastigheten något. Viktigt är dock att man inte förivrar sig, 3 min känns som en kort tid men så är även vilan på 1 minut. Detta kör man 5 gånger innan man tar en längre vila på förslagsvis 5-10 minuter innan man kör ytterligare ett block. Pulsen kommer knappt hinna gå ned under andra blocket vilket ger fin effekt för hjärta och lungor!

 

"4 x 4 min"

Upplägg: 4 x 4 min med 2-3 min vila

Kommentar: Ett klassiskt intervallupplägg som det gjorts mycket forskning på. Passar fint om man har tidsbrist och bara vill bränna av ett stenhårt intervallpass. Värm upp i 15 min, kör intervallblocket och kör sedan 10-15 min efteråt för att varva ned. Dessa intervaller ska köras stenhårt men samtidigt med jämn belastning, d.v.s. första och sista intervallen ska helst gå lika fort.

 

2020-12-09

December månad och julen står för dörren. Vi har ett stort och fint sortiment av produkter för löpning, skidåkning och äventyr och vi vill i detta inlägg hjälpa dig att hitta julklappar till nära och kära (eller kanske till dig själv).

Beställ innan 20 december för leverans innan jul!

Bestgrip

Halka inte omkring i vinter! Hårdmetalldubbar för montering på skor. BestGrip kan skruvas i alla typer av skor med gummisula. Monteringen är snabb och enkel. Tack vare sin dubbla slipning kan dubben enkelt skruvas ur och senare monteras tillbaka. Vi på Northsport kan verkligen inte sluta rekommendera dessa!

Bestgrip finns i två olika utföranden från 295 kr.

 

Rudy Project Defender

Förstahandsvalet för Johannes Høsflot Klæbo de senaste säsongerna har varit Rudy Projects sportglasögon Defender. Tack vare justerbar näsdel och skalmar samt ett kaxigt utseende så har detta blivit en stor favorit för många. Testade med gott resultat av Team Curira och vi har dem i tre olika utföranden.

Rudy Project Defender, från 1297 kr.

 

Kepsar

Vi på Northsport har snygga unika löparkepsar samt kepsar som passar till vardags. Vi försöker hitta unika bra kepsar som du inte hittar i andra butiker.

Kepsar från 139 kr

 

Pannlampor

Vi har pannlampor för skidåkning, längdskidåkning, klättring, orientering, cykling, MTB och andra aktviviteter där man behöver lysa upp mörkret. De pannlampor vi säljer är utvalda och testade av oss. Det har hänt mycket med pannlampor de senaste tio åren. Nu finns det lätta, smidiga och små pannlampor som också lyser väldigt stark. Små batterier men samtidigt längre batteritid. En liten pannlampa som också lyser starkt är en bra kombination som nu finns att köpa hos oss.

Pannlampor från 1595 kr

 

Vätskesystem och ryggsäckar

En schysst ryggsäck i julklapp slår sällan fel! Vi har skrivit en guide kring våra bästa produkter inom detta område.

Ryggsäckar och vätskesystem från 99 kr

 

Handskar

Att frysa om fingrarna under vintern kan förstöra även de bästa fritidsaktiviteterna. Unna dig själv eller en vän ett par bra handskar som håller dig varm samtidigt som du kan svettas i dem. Vi har grymma handskar från bl.a. Lillsport och Swix som passar för löpning och längdskidåkning.

Handskar från 199 kr

 

Skidkurser

Ge bort en skidkurs till någon som vill få en roligare upplevelse på längdskidor! Northsport erbjuder tillsammans med våra elitåkare kurser i längdskidåkning i Skellefteå och Umeå. Vi har stor erfarenhet av att lära ut och instruera skidteknik och våra kunder är allt från nybörjare till elitåkare.

Skidkurs 1200 kr

Beställ senast söndag 20 december för leverans innan jul.

2020-11-15
Team Northsport

Vi på Northsport.se brinner för idrott och äventyr och vi testar de flesta av våra produkter. Genom åren har vi samlat mycket kunskap och kunnat välja ut de bästa produkterna från de märken som finns där ute. Vi är väldigt stolta över vårt sortiment med vätskesystem där vi noga valt ut de produkter vi säljer och vi kan erbjuda flera olika system med rätt lösningar som passar de allra flesta idrotter och äventyr.

För löpning har vi väldigt lätta och minimalistiska löparryggsäckar som passar endagarsturer eller löptävlingar. Vi rekommenderar särskilt UltraSpire - Alpha 3.0 som är perfekt löparryggsäck med bl.a. två vattenflaskor på framsidan. Ifall inte 1.1 liter vätska räcker till finns möjlighet att ha en två liters vätskeblåsa på ryggen. Packutrymmet är på 5.75 liter och vikten så lite som 345 gram inkl. vattenflaskor.  Passformen är mycket god och sitter som en extra tröja på överkroppen. På utsidan av ryggsäcken finns det gummiband som man snabbt och enkelt kan fästa ytterplagg innanför. Snabbt och enkelt system för att öppna och stänga ryggsäcken utan att störa andningsförmågan gör Ultraspire - Alpha 3.0 till ett utmärkt val som vi varmt kan rekommendera.

Ultraspire - Alpha 3.0

Ultraspire - Alpha 3.0

För något längre turer eller toppturer har vi specialanpassade ryggsäckar som är utvecklade av de främsta ultralöparna. För löpturer som kräver extra mycket packning rekommenderar vi Omm Phantom 12 som är en ultralätt minimalistisk ryggsäck på endast 190 gram men som rymmer hela 12 liter liter vilket gör att du kan ta med extra energi, vatten och kläder. Med denna kan du få med dig extra mycket packning utan att ryggsäcken väger för mycket. Perfekt för långa turer på fjället men fungerar även utmärkt för vardagligt användande!

Omm Phantom 12

Omm Phantom 12

För snabba skidtävlingar eller toppturer har vi fått tag i Ultimate Direction - Skimo 18 som med sin superlätta design men med slitstarkt material klarar tuffa tag på berget. Snabbt skidfäste gör att man snabbt kan få fast skidorna på tyggsäcken utan att ta av den och det finns även möjlighet att bära två par samtidigt. Utöver detta finns det framtill två flaskhållare och två meshfickor för att snabbt ha tillgång till vätska och energi. I huvudfacket finns det plats för spade, sond och förstärkningsplagg. Det finns även ficka för stegjärn och för två liters vätskeblåsa. Packvolymen är 15 liter och vikten endast 380 gram. Finns just nu till det mycket konkurrenskraftiga priset 949 kr. Denna rekommenderas varmt av Team Northsport!

Skimo 18

Ultimate Direction - Skimo 18

För skidturer och långlopp har vi förutom traditionella vätskebälten såsom Swix - Thermobelt har vi Silva Race 4X som är ett väldigt lätt och smidigt vätskebälte med isolerad slang. Detta bälte är speciellt framtaget för långlopp på skidor och du ser det överallt i Visma-tävlingar. Används bl.a. av Team Curira och är betydligt lättare än tidigare versioner. Bältet låter dig dricka när det passar dig under träningsturen eller racet och så du slipper krångla med flaskor eller midjebälten utan slang. Isolerad vätskeblåsa ingår (200 gram) och den rymmer 1.5 liter. Vikten på bältet utan blåsan är endast 200 gram.

Silva Race 4X

Silva Race 4X

Förutom bälten och ryggsäckar har vi även tillbehör såsom flaskor och reservslangar. Vi har även vätskeblåsr, bl.a. denna från USWE på 1.5 liter och för endast 99 kr! Vi har även en isoleringspåse som rymmer blåsor upp till 2.5 liter.

USWE 1. liter

Mjuka vattenflaskor är en bra lösning och du kan enkelt få med dig extra vätska. Ett tips är att stoppa in en mjuk vattenflaska i locket på ditt thermobälte för att få med sig ytterligare vätska. Vi har bl.a. Ultraflask 0.6 liter från USWE i lager.

Ultraflask 0.6 l

Kom ihåg att rengöra flaskor och vätskeblåsor efter varje användningstillfälle, speciellt om ni använder sportdryck! En klassisker är att glömma bort detta och sedan när man ska plocka fram bältet eller ryggsäcken för en viktig tävling så väntar en tråkig syn.

2019-11-26

Följ oss och få uppdaterade nyheter och en inblick vår vardag med äventyr och tävlingar!

 

2019-11-08

Tips på några inspirationsfilmer! Löparfilmer och äventyrsfilmer! Bra inspiration. Dokumentärer och spelfilmer blandat. 

Många nya klipp från ultralopp!

 

Barkley 100 from Brendan Young on Vimeo.

for the love from luis peña on Vimeo.

Bekele Song

Western States 100 with Courtney Dauwalter and Lucy Bartholomew

 

 

Jim Walmsley | The Distance from TRUE MVMNT on Vimeo.

Western Time | a Western States 100 Film from Billy Yang on Vimeo

 

THE UNKNOWN | The Hardrock 100

 

MONT BLANC | CCC UTMB® 2015 

A small American team went overseas to Chamonix, France to compete in some of the biggest ultra endurance events in the world.

 

The Bob Graham Round: Running the Fells with Friends

 

RUN FOREVER - the award-winning film about inspirational runner Nicky Spinks and her incredible attempt at the 132-mile Double Bob Graham Round.

 

McFarland, USA - Spelfilm med Kevin Costner

THE ATHLETE (ATLETU)  - The story of legendary Ethiopian marathon runner, Abebe Bikila

 

 

The Summits of my life  - Kilian Jornet Burgada 

 

I belive I can fly

 

Without Limits


Fire on the track
The Steve Prefontaine StoryIndulgence

 

In the High Country

 

Unbreakable 

The loneliness of the long distance runner 

 

The Robber

 

Run Free

On the Edge

 


The Runner in Winter

Running Motivation- Be Great


Saint RalphSebastian Coe Born to Run

 

Endurance -Gebrselassie

 

Chariots of Fire

2019-10-22

Kanske världens bästa stakskida från Fischer! Äntligen här. 

 

  -

2019-01-22

Vi har under flera år testa stakskidor och vanliga skidor som vi plockat just för stakning. Vid tävlingar som vi åker runt om i Europa i Skiclassics-cupen så har vi fått en enormt värdefull erfarenhet. Här kommer en lite text av Klas Nilsson som tävlat i Skiclassics under flera år.

En bra stakskida ger ett helt annat släpp än en vanlig klassisk skida. På vanliga skidor blir det ofta ett litet nyp, en bromsande känsla just framför bindningen när en går fram över stavarna och faller ner med kroppen. Med bra stakskidor så blir det ett helt annat släpp. Tryckpunkterna är fördelade på ett annat sätt så det inte blir ett vasst hugg. Skidan vill hela tiden fram, även vid uppförsstakning där vanliga skidor ofta nyper extra mycket. 

Under 2018-2019 ser vi ute på Skiclassics flera olika typer av skidor. På Madshus åker många med utplockade klassiska Redline 2.0 och en del åker med en specialgjord skateskida för stakning. Inte alls likt en skateskida i spannet. På Atomic är deras modell Cold soft Classic väldigt populär. Den har ett lågt mjukt spann med långa glidzoner. Denna är bra om det är nysnö eller kallt. Vid varmare före så behövs en högre skida med kortare glidzoner. 

Nu senast loppen så har jag åkt med Atomic Cold Soft. I Seefeld på Kaizer Maximiliam Lauf var det -6 i start och nysnö och gick mot varmare väder i slutet. Med Toko röd under skidorna, en bra mediumslip och Colds softs mjuka spann surfade skidorna mycket bra. Mot slutet gick de något sämre pga lite nött slip. Skulle valt en något nyare slip. 

Hemma i Skellefteå har jag testat de nya Redline 2.0 från Madshus som varit väldigt fina. Till dem kan en snabbt lägga till Movebindningen som gör det enkelt att testa i vilken bindningsposition skidorna går som bäst. Det gör väldigt stor skillnad. När vi kollat i vår Skimateria spannmätare så förändras högsta höjderna på hel och halvvikt väldigt mycket om positionen ändras.

En annan intressant skida är Skitrabs handbyggda stakskidor! Av det vi testat så har glidet varit väldigt bra! 

Det skiljer sig mellan tillverkarna hur de byggt upp sina stakskidor. Om Madshus stakskida propulsion trycks ihop med belagen mot varandra så är det ganska stängt utan stor glipa. Detta gäller Cold men även plus-skidorna. Tryckpunkterna är "snälla" och inte så vassa. När skidorna bara står mot varandras belag så är de ganska låga, lite luft mellan före de trycks ihop. När det trycks ihop är det rätt segstyva och ganska låga innan slutspannet kommer. Slutspannet är inte hårt men inte superhårt som vissa andra stakskidor. Från fabrik så är de märkta med 60-80 Kg eller 80+. Dock skiljer det mellan varje unikt par. Så viktigt att skidorna plockas efter åkarens vikt, behov och önskemål. Det är inte bara att plocka fram en skida bara för att det är en stakskida. Hur glidzonerna är på varje skida är dock väldigt olika och vi mäter alltid ut dem på vår skimateria spannmätare. Vi brukar beställa skidor i serier som vi sett gått bra. Detta ger större chans till toppar! 

Vi har testat både plus och cold av Madshus stakskida Propulsion och det går inte säga vilken som direkt är bättre. Vi har läst på en del ställen om att cold-skidan skulle vara mycket bättre men detta har vi inte sett när vi testat. Troligen har de som skrivit det just fått bättre coldskidor eller inte testat och av någon anledning velat framhäva denna skida mer. De butiker som hävdar detta har antagligen köpt in fler och vill sälja fler av just cold-skidan eller hört någon annan säga detta. Det unika exemplaret är det viktigaste och vilken slip som läggs på skidan. Det är avgörande för vilka fören som de kommer att vara snabbast på.

Fischers numer klassiska DP-skida som var en av de första stakskidorna som kom är också ett säkert kort. Vi upplever att de går bäst i kallföre. Ser det ut att bli blött och flera plusgrader är deras vanliga klassiska skida, modell 902, ofta ett bättre val! Men från +0 och kallare är deras DP-stakskida väldigt fina! Låga med långa tryckzoner och ett hård slutspann. Även här mäter vi alltid ut glidzonerna mycket noga.  

Peltonen har en liten annan uppbyggnad med högre spann som är både högt och hårt. De har dock lyckats perfekt att få samma lätta släpp som Madshus och Atomic. Känns lite mer som en blandning mellan klassiska skidor och skateskidor fast där de får mer fart och släpp än både skate och klassiskt. Känslan vid stakning uppför påminner om att staka med skateskidor samtidigt som släppet är bättre. Petonens skida ser precis ut som deras vanliga klassiska skida men det står oftast Classic stiff + på skidorna ur deras stakserie. Peltonen kallar själva deras stakskida för PUMPA. Kanske kommer de snart med egen design också! 

/Klas Nilsson,
Ski Classics Pro Team - TEAM IGNE 
Skellefteå XC

 Stakskidor som är väldigt bra och testade av Northsport!

Foto: Magnus Östh Visma Skiclassics 

 

 

  -

2018-12-03

Fina produkter från Ultimate Direction till superpriser! Perfekt julklapp!

2018-11-22

Northsport.se firar nu 10 år! 
Vi har denna höst flyttat till Skellefteå där vi öppnat ny butik! En skidhelg och en löparkväll med massor av folk en del öppet på vardagar har vi hunnit med!

Välkomna in! 

Läs mer och se aktuella öppetider här! 

2018-08-08

Tips på några inspirationsfilmer! Löparfilmer och äventyrsfilmer! Bra inspiration. Dokumentärer och spelfilmer blandat. 

Uppdaterade klipp (20180809). Många nya klipp från ultralopp!

 

Barkley 100 from Brendan Young on Vimeo.

for the love from luis peña on Vimeo.

Bekele Song

Western States 100 with Courtney Dauwalter and Lucy Bartholomew

 

 

Jim Walmsley | The Distance from TRUE MVMNT on Vimeo.

Western Time | a Western States 100 Film from Billy Yang on Vimeo

 

THE UNKNOWN | The Hardrock 100

 

MONT BLANC | CCC UTMB® 2015 

A small American team went overseas to Chamonix, France to compete in some of the biggest ultra endurance events in the world.

 

The Bob Graham Round: Running the Fells with Friends

 

RUN FOREVER - the award-winning film about inspirational runner Nicky Spinks and her incredible attempt at the 132-mile Double Bob Graham Round.

 

McFarland, USA - Spelfilm med Kevin Costner

THE ATHLETE (ATLETU)  - The story of legendary Ethiopian marathon runner, Abebe Bikila

 

 

The Summits of my life  - Kilian Jornet Burgada 

 

I belive I can fly

 

Without Limits


Fire on the track
The Steve Prefontaine StoryIndulgence

 

In the High Country

 

Unbreakable 

The loneliness of the long distance runner 

 

The Robber

 

Run Free

On the Edge

 


The Runner in Winter

Running Motivation- Be Great


Saint RalphSebastian Coe Born to Run

 

Endurance -Gebrselassie

 

Chariots of Fire

2018-07-24

Northsport trail genomfördes i söndags den 22a juli. Tävlingen blev väldigt lyckad med bra publik, härliga löpare och bra förhållanden!

Northsport trail går efter en mytomsbunden led som sägs lagt grund för många enorma stordåd i skid- och löpspåren långt tillbaka i tiden. Långt före ord som trailrunning och crossfit. Idog träning i dessa trolska skogar och ska ha gett onaturligt stora hjärtan och lungor som ingen vetenskap kunnat förklara. Historier om onaturliga ting, andetag i nacken och minnesluckor är några av de saker löpare har berättat vid hemkomst efter en tur efter den blå leden. Av de få löpare som vågat berätta. Turista i dessa skogar är inget någon rekommenderar. Du hittar leden genom att följa de gamla blå markeringar på träden. Blå pilar och snitslar hjälper till att hitta men var vaksam vid korsningar och annat. De trolska skogarna är förföriska. De sägs ge otur att själv springa in på leden för första gången. Ha en van vän med som guidar dig in i den lilla skogsglänta där leden en gång sägs ha startat. Uppe på de drömska berget efter det enormt krävande motlutet så ta en titt ut och njut av skogens vackraste plats. Men stå där ej för länge, det drömska kan ta dig till platser du ej bör besöka... 

Se fler bilder på instagram  och facebook.

Running Northsport trail löpning

Northsport trail start

Northsport trail löpning trailrunning Skellefteå

Northsport trail löpning

Boel Northsport trail

Northsport trail

Northsport trail löpning 2

Northsport running trail Skellefteå Klas Nilsson

Northsport trailrunning Kids Vivobarefoot 

Northsport trail löpning trailrunning löpning

Northsport trail löpning trailrunning stop pre

Jim tailrunning Northsport trail

 

2018-07-04

Den 22a juli avgörs Northsport trail i Västerbottens skogar. 21 km stig, en runda. De som inte vill springa hela kan välja att springa ett kortare varv på 9 km. Northsport trail arrangeras i samarbete med skidklubben Skellefteå XC, anmälningsavgifter går till klubbens verksamhet. Start och mål är nära TV-masten på Vitberget i Skellefteå, mer information skickas ut vid anmälan. Ta med en matsäck, något gott att dricka. Tyvärr kan vi ej ha planerad grill över öppen eld pga av rådande torka men en skön och härlig utsikt, kaffe och lite annat kommer finnas! 120 höjdmeter nedanför målgång finns det en sjö för de som vill bada efter loppet. Det finns även duschar på Skellefteå camping, 1 km från mål, för de som vill. 

Northsport trail går efter en äldre mytomsbunden blå slinga som är relativt bra utmärkt. Flera deltagare på olika nivåer som håller olika km/tider känner till banan väl och kommer att hjälpa till att guida. Alla deltagare får även med sig en karta för att underlätta att hitta runt på slingan. Ett vaket öga rekommenderas. 

Genomlöpning av banan kommer att göras den 10e juli, 16e juli (ändrat från 15e) och 18e juli. Kl 19:00 startar dem vid Vitbergest elljusspår. 
Northsport Trail på Strava (mål kommer vara lite annorlunda på tävlingen). 

Söndag 22a juli
Start Kl 14:05
Sträcka 21 Km. 

Finns även:
Barntrail 500 m (Start 13:30)
Trail 9 km (Start 14:05) 

Anmäl dig här: 
Anmälan Northsport trail
Det går även efteranmäla sig på plats. Betalning sker direkt till Skellefteå XC genom Swish. 
Swish: Nr 123 602 60 58
Visa upp en skärmdump att betalningen är gjord vid uthämtning av nr-lappen.

Nr-lappar kan hämtas ut från Kl 12 uppe bakom TV-masten i Skellefteå. Vägen går förbi TV-masten in till en liten mast bakom. Ca 250 meter bakom den höga TV-masten. Följ denna länk för position.

Huvudtävlingen är 21 km men det finns även en 9 Km-bana och en barntävling (utan tid). 9 Km startar samtidigt men genar vid ca km 4 över till km 16. Vid korsningen 9 och 21 km så finns det en skylt och en vätskestation med servicepersonal. 

Barntävlingen går Kl 13:30 så de som vill springa med sitt barn före start både hinner vara delaktig i barntävlingen och springa själv. Allt utgår från basen bakom TV-masten men för 9 och 21 km så sker en gemensam uppvärmning ner till den riktiga starten för tävlingen som ligger dolt inne i en skogsglänta (ca 700 meter från basen). 14:00 går förjoggen ner till Northsport trail och ca 14.05-14.10 väntas alla vara iväg med fri fart efter leden. Flera löpare på olika nivåer springer med Northsport-linne, de hittar vägen. 

Vätska vid 4,10 och 16 km.

Northsport trail går efter en mytomsbunden led som sägs lagt grund för många enorma stordåd i skid- och löpspåren långt tillbaka i tiden. Långt före ord som trailrunning och crossfit. Idog träning i dessa trolska skogar och ska ha gett onaturligt stora hjärtan och lungor som ingen vetenskap kunnat förklara. Historier om onaturliga ting, andetag i nacken och minnesluckor är några av de saker löpare har berättat vid hemkomst efter en tur efter den blå leden. Av de få löpare som vågat berätta. Turista i dessa skogar är inget någon rekommenderar. Du hittar leden genom att följa de gamla blå markeringar på träden. Blå pilar och snitslar hjälper till att hitta men var vaksam vid korsningar och annat. De trolska skogarna är förföriska. De sägs ge otur att själv springa in på leden för första gången. Ha en van vän med som guidar dig in i den lilla skogsglänta där leden en gång sägs ha startat. Uppe på de drömska berget efter det enormt krävande motlutet så ta en titt ut och njut av skogens vackraste plats. Men stå där ej för länge, det drömska kan ta dig till platser du ej bör besök... 

 

2018-03-29

Amanda Mannervik, grundare av Outdoor Educators samt vikarierande Sportchef på STF Saltoluokta Fjällstation är fjälledare och vill gärna inspirera andra att ge sig ut och uppleva våra svenska fjällmiljöer på ett säkert sätt. I mitten på mars arrangerade hon tillsammans med guidekollegan Louise Östberg vinterfjällskursen VÅGA VINTER! i Ramundberget.

Läs mer om VÅGA VINTER! på Amandas blogg (www.outsidesweden.se/author/amanda) och följ hennes vardag i fjällen på Instagram (www.instagram.com/trailsofpassage). VÅGA VINTER! kommer att arrangeras igen våren 2019 i två olika fjällområden, skicka ett meddelande till Amanda för att få veta mer!

Amanda gillar, förutom äventyr i fjällen vintertid, trailrunning och andra typer av löpning. Amanda delar även med sig en del av sin vardag på Northsports instagram. Förutom att Amanda inspirerar oss alla så hjälper hon oss att testa produkter! Vi i Northsport-teamet testar i stort sett alla produkter vi säljer. Kul för oss att nu även Amanda är med! 

 

 

2018-02-22

Vasaloppet på söndag!

Några sista tips:

1. Valla klart så mycket som möjligt hemma före resan ner.

Åker du med fäste så valla även det mesta av det klart hemma. Om du inte planerar lämna in dina skidor för vallning nere på plats.
Åker du med pulver så är det ingen nackdel om du lagt det redan i början av veckan. Lägg säkra vallningar som du vet fungerar som går i ett brett spann. Ta hjälp av någon om du är osäker. Fråga oss! Borsta på lördag morgon och testa skidorna efter banan fullt tävlingsklara. Inga problem att lägga stora delar av fästet före pulvret är borstat. Borsta bara inte allt pulver in på fästet.

 

2. Testa skidorna efter banan på lördag om det finns möjlighet.

Då kan du i lugn och ro känna att skidorna fungerar. Tänk på att föret i starten ofta är annorlunda mot för stora delar av banan. Försök därför testa skidorna på andra ställen än i starten. Gör inga panik-ändringar på lördag kväll. Lita på dig själv, lyssna inte på andra "experter". Finns ofta många dagen före Vasaloppet...


3. Ät inte för mycket.

De flesta är nervösa för de nio milen och äter för mycket i tron på att det ska ge dem mer energi. Ät och drick normalt. Drick eventuellt något glas vätskeersättning och ta eventuellt någon "kolhydratsbar" under torsdag/fredag. Undvik för stora måltider speciellt på lördag ef/kväll. Gör att du sover bättre och har en normal känsla på söndag morgon!
Som Aukland säger "Hungrig varg jagar bäst".
Se till att ha med ett smidigt vätskesystem under loppet så du kan dricka extra mycket i början på loppet.


4. Gameplan

Lägg upp en detaljplan för din resa ner och ditt lopp. Hur dagarna ska läggas upp och vad som ska göras. Tänk positiva tankar och visualisera hur du önskar genomföra loppet! Tänk vad kul det ska bli att åka! Planera in en belöning efter målgång. En god öl, en middag, en ledig dag från jobbet eller något annat som du gillar!


5. Spara energi, du är i fokus!

När du gjort en bra plan och vallat och fixat det mesta av det materiella hemma kommer du ha mycket tid över. Använd den till att spara energi, ligg med benen i högläge och njut. Låt dig ej stressas av de som springer runt och gör sista ändringar och lyssnar på "experterna". Du som har en tydlig plan har större chans att lyckas!

 

Lycka till!

Klas Nilsson åkte bra på Marcialonga

Foto: Magnus Östh, Ski Classics

2017-10-27

Vi på Northsport satsar på stakskidor från Atomic och Madshus. Atomic DP är starkt representerad under långlopps-värdscupen Ski Classics och Madshus Propulsion fick ett starkt uppsving under föregående säsong med flertalet riktigt snabba skidor. Båda tillverkarna har kommit långt med utvecklingen av stakskidor!

Till följd av noga testande och statistik om olika spannkurvor hoppas vi att vi kan hitta väldigt snabba par åt de som vill ha det allra bästa! Vi tror att vår erfarenhet och nära kontakt med leverantörerna spelar stor roll.

2017-07-21

Nya modeller från fina Merrell är här! 

2017-07-05

Beställ årets racingskidor och få dem plockade tillsammans med racingskidorna som tas ut till oss på Northsport. Se mer nedan! 

  -

2017-04-18

Kolla in nya modeller från Altra, FiveFingers, Vivobarefoot, Merrell och Inov8! 

2016-11-14

Mycket snö i Västerbotten och stora delar av Sverige redan i november!
Grundaren av Northsport, Klas Nilsson, intervjuas här om de fina skidspåren. 

2016-08-17

Altras senaste trailrunningmodell är superlätt och ger bra grepp och kontroll i skogen och på hala underlag. Väldigt häftig trailsko som kommer glädja många även utanför skog och stigar då is och kyla bidrar till halt väglag. 

Tack vare 5 st ståldubbar kommer du uppleva perfekt grepp. Den strumpfria designen i ett hydrofobiskt material tillåter foten att andas samtidigt som fukt stängs ute. Du behöver inte längre plåga fötterna med trånga dubbade trail-/orienteringsskor utan kan låta tårna njuta av utrymmet i Altras välkända FootShape-Design.

Altra Golden Spike NS from NorthsportSE on Vimeo.

  -

2016-07-27

Det är sommar och sol, varmt i vattnet och högsäsong för swimrun. Vi har här nedan satt ihop tips på bra swimrun-skor. Ofta är lätta trailskor bra för swimrun då det ofta är mycket terränglöpning mellan simningen. Värdefullt är att greppet är bra på klippor och att skorna inte blir för tunga när de är blöta. Vi har testat alla modellerna nedan och några av modellerna kanske inte ser ut att vara bra för swimrun men som vi tagit med efter test. Så även lätta asfaltsskor kan fungera!

Skovalet beror givetvis även på hur stökig terrängen är på löpsträckorna. Väldigt tunna skor är mycket sköna så länge det inte blir allt för mycket sten och rötter. 

 Skor för swimrun

2016-06-09

Nu äntligen säljer vi longboards från svenska Urskog!

Urskog tillverkar superfina longboards av svensk björk! Alla brädor är handgjorda och varje unikt exemplar numreras. Om du vill ha en unik longboard med riktigt bra finish och känsla så ska du välja Urskog. Vi sätter ihop brädorna efter din beställning komplett med några av marknadens bästa truckar och hjul.

 Urskog longboard

  -

2016-04-14

Northsports skidlag åkte den 10e april världens längsta skidlopp i Jokkmokk, Nordenskiöldsloppet. Loppet som är hela 200 Km har gått en gång tidigare, år 1884, men är nu alltså tillbaka!

Nina Lintzén som i Skiclassics åker för Pelagia/Northsport.se Ski Team kom in på en superstark 3e plats damklassen! I herrklassen åkte Klas på Northsport starkt och slutade på en fin 11e plats. Björn Rydvall slutade på en fin 15e plats. Så här säger Klas om det extrema loppet;

"En fantastisk utmaning. För mig gick det väldigt bra i 12 mil. Sedan tappade jag täten, stannade och pissade med vinnare Dahl och Bill Impola. Orkade efter det inte trycka ikapp de andra snabbt som Dahl och Impola. Var för sliten för att öka tempot. Blev sedan helt själv resten av loppet, 8 mil. Blev några tunga mil efter det men ingen kom ikapp. Väldigt nöjd med att klara hålla ett bra tempo sedan de sista 4 milen där jag bara tappade drygt 2,5 minuter på täten. Tog till och med ett tag på täten mellan 16 och 17 mil, där det var som blötast. Mina skidor var helt fantatsiska hela vägen. Extremt nöjd med dem. Jag hade bara önskat att jag själv orkat följa täten lite längre. Väldigt imponerad av tävlingen och organisationen. En superfin bana med perfekta spår och bra service! Beundransvärt hur de lyckas få ihop allting så bra! Jag kommer nog tillbaka till Jokkmokk även nästa år!"

RESULTAT RED BULL NORDENSKIÖLDSLOPPET

 

KLas Nilsson Skidåkare

Foto: Magnus Östh/Red Bull Content Pool

Klas Nilsson REd Bull Nordenkiöldsloppet

Klas går i mål som 11a på världens längsta skidlopp! 

Foto: Erik Wickström

2016-03-16

Årets nya fantastiska löparvästar!

Väldigt många nya smiga löparvästar från Ultimate Direction, Ultra Spire och inov8.

Här finns alla våra löparvästar 

2016-01-26

Pelagia Northsport.se Ski Team åkte i helgen Ladiagonela!

Tidigare år har Klas Nilsson på Northsport slutat 23a och 26a på detta lopp. I år blev det inte riktigt samma resultat men lagets nya unga talang Johan Lövgren imponerade och gick in på en fin 29e plats. Klas låg, precis som Johan, länge med i täten men fick släppa efter 45 km med 10 km kvar. Eliassen gick då upp och höjde tempot. Björn Rydvall slutade 45:a och Henrik Alm 50:e. Alla i laget tog alltså poäng!

Kul att se en sådan offensiv satsning, nu tror vi på fortsatt stigande form kommande veckor. Härnäst tar grabbarna sats mot Marcialonga, där Klas har en 23e plats att försvara. Marcialonga genomförs söndag 31/1.


Klas Nilsson Skiclassics skidor
Foto: Magnus Östh, Visma Ski Classics
Klas med i tätklungan med ca 15 km kvar av loppet.

 

Klas Nilsson och Johan Lövgren

Foto: Magnus Östh, Visma Ski Classics
10 km in i loppet. Johan närmast i blått, Klas ligger tre spår in. 

 

 

2015-12-08

Pelagia/Northsport.se Ski team testar just nu skidor i Italienska Livigno. De tävlade i Ski Classics premiären La Sgambeda i helgen. Tävlingen gick tyvärr sämre än förväntat där lagets tjej Nina Lintzén slutade 21a och Klas Nilsson blev bäst bland killarna på en 46e plats, ca 2.40 efter segraren. Teamets två duktiga åkare Erik Jonsson och Johan Lövgren saknades också på startlinjen. Tävlingen blev en bra genomkörare för kommande lopp efter jul där laget hoppas på betydligt bättre resultat. 

Delar av laget är nu kvar i Italienska Livigno och tränar och testar skidor. Årets Madshus och Atomic testas för fullt. Northsport får värdefull info om vilka spann som fungerar bäst för enbart stakning i olika förhållanden och vilka spann, anpassat för att åka med fäste, som är bäst i olika förhållanden. Flera av testskidorna slipas eller sicklas med Skimateria före de lämnas in på Northsport. Vi kommer nu att kunna erbjuda slipade skidor via JSS i Östersund och även erbjuda sicklade skidor med de fina sicklarna från Skimateria. Vi tar även hem skidor direkt från fabrik där vi beställer skidor efter vår erfarenhet av vilka spann som fungerar för olika fören och ändamål. Med fabrikernas testmaskiner kan vi få precis de skidor vi önskar. Vi vill erbjuda de kunder som beställer skidor från oss väldigt bra och unik hjälp för att hitta riktigt snabba skidor. Vi prioriterar riktigt nöjda skidkunder före många halvnöjda kunder. Det ska vara en trygghet att beställa skidor från oss! 


Klas Nilsson testar skidor i Livigno

Klas Nilsson testar skidor i Livigno

 

 

 

  -

2015-10-28

 

 

 

  -

 • Skare
  En ovanligt skön löpar T-shirt! En hyllning av Steve Prefontaine
  299 kr
  ( 399 kr)
2015-10-01

Vattentåliga och varma. För trail eller för stan. Vivobarefoot har många vintermodeller med barfotakänsla och zero drop.

 

  -

2015-07-17

 

Paddel

2015-06-30

Kort film med ultralöparen från Nya Zeeland, Ruby Muir

Om att hitta glädjen i löpningen! 

JUST KEEP RUNNING from smart as productions on Vimeo.

  -

2015-06-15

Revelation, a Visual Poem.

Känner du igen dig?

Revelation, a Visual Poem. from sebastien montaz-rosset on Vimeo.

2015-06-15

THE SEARCH FOR FREEDOM - TRAILER

Vi längtar efter denna film! Se trailern här. Kommer denna sommar 2015. 

THE SEARCH FOR FREEDOM INTERNATIONAL TRAILER from The Search for Freedom on Vimeo.

2015-06-03

Kolla in några superklipp vi just nu har på några populära klassiska modeller!


2015-05-28

Populära F-lite 195 med 3 mm drop för löpning, på varierat underlag, och crossfit/ styrketräning. 

Prisbelönade Crossfit-skorna Bare XF 210 som är en ultimat crossfit-sko. 


Bare XF 210 Användes av Kacy Catanzaro i American Ninja Warrior, se klipp nedan

  -

2015-05-17

Pass på 4 timmar och över 2000 höjdmeter!

Skare i Stekenjokk from NorthsportSE on Vimeo.

 

Filmat med Contour Roam 3

Klas i Stekenjokk

  -

2015-04-17

Äntligen är lagret påfyllt med underbara barfotaskorna från Vibram FiveFingers! 

 

 

2015-03-15

Klas vann 7-mila idag söndag den 15e mars mot mycket hårt motstånd. Efter många ryck där Klas gått loss själv i omgångar blev det spurt mot Axa Sportclubs Axel Bergsten. Klas visade sin spurtkapacitet och slutade som segrare! 

Här kan ni se en intervju med Klas >> Klas Nilsson VK vann 7-mila

Klas Nilsson vann 7-mila

2015-03-10

Bra kampanj och erbjudande på flera modeller från fina Merrell! 

 

  -

2015-03-10

Northsports grundare Klas Nilsson har under hela året haft Vasaloppet som det stora målet för säsongen. Klas har i år åkt mycket stabilt och bra i långloppscupen Ski Classics. 23a i Ladiagonela, 23a på Marcialonga och 25a i König Ludwig Lauf. Vasaloppet var dock det stora målet och formen var på topp. Men Vasaloppet 2015, som hade kunnat blivit det stora genombråttet för Klas, blev en lång kamp i motvind. 

Klas egna rapport: 

"Vasaloppet 2015 blev en mental utmaning! Värre än den värsta mardrömmen. Kaosstart med Knäckt stav direkt i starten. 4 stavbyten senare nära ikapp täten efter 50 minuter med snabba skidor och en sjukt bra form. Precis före jag är nära att ansluta spricker klungan och de längst fram får en lucka. Hamnar runt 17-18e plats men ej med tät. Efter Evertsberg hugger skidan fast i en sten och bindningen lossnar. Löpandes tillbaka 100 M ca och lyckas få fast bindningen lite. Kämpar med en huggandes högerskida med belastning på vänsterskidan, livrädd att bindningen ska lossna igen. Får en annan skida i Hökberg och åker ner med skidan i handen och funderar om jag ska våga byta i farten. Vågar inte med risk att tappa klungan och fortsätter med den halvtrasiga-skidan. Men tar mig i mål på en 28e plats. En dag jag sent kommer att glömma även om jag helst skulle glömma allt. Tar med mig det positiva, att jag hade lyckats pricka formen, Tex 2a bästa tid mellan Smågan och Mångsbodarna i jakt på tät, bra skidor och lyckades bita ihop mentalt trots flera motgångar under loppet. Det roligaste med dagen var att min teamkompis Björn Rydvall fick lyckas att gå in topp 20, slutade på en fin 17e plats. "


Klas Nilsson Northsport Vasaloppet Marcialonga

Team 7-mila: Fr Vä: Johan Sandberg, Björn Rydvall, Klas Nilsson, Erik Jonsson

2015-02-08

Nya Merrell Trail Glove 3 är här!

Lättare och ännu slitstarkare än tidigare. Zero Drop som alltid och bra känsla. Sulan är nya mer bättre grepp på hala rötter. 

 

Merrell Trail glove 3

  -

2015-01-13

Klas Nilsson Northsport vann spurt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Kuriren.nu

Kronanloppet gick i år till Northsports Klas Nilsson. Efter 3 vinster av 3 möjliga spurtpriser tog Klas hem spurten före Johan Lövgren och Björn Rydvall. Nu åker Northsport ut på äventyr nere i Europa där Klas deltar i långloppscupen Skiclassics med Teamet 7-mila. Spana efter Northsport i TVn. Visas på TV4play och TV12. Klas hälsar att det kan bli aktuellt att gå för spurtpriser! 

Kommande skiClassics-tävlingar

Lördag 17/1: Ladiagonella Schweiz

Söndag 25/1: Marcialonga

Söndag 1/2: König Ludwig Lauf 

 

Från förra årets SkiClassics-tävlingar: 

 

Klas Nilsson Vinnare

2014-12-29

Klas på Northsport åkte in på en fin fjärdeplats i Åre Swix Open. SkiClassics totalsegrare 2014 och 2a på Vasaloppet, Johan Kjölstad, vann loppet. Han följdes av långloppsveteranen Jerry Arlin och Carl Quicklund.

Klas låg med tätgruppen fram till 5-6 km återstod av det 45 Km långa loppet. Han hade dock tillräckligt med krafter kvar för att vinna en spurtuppgörelse om fjärdeplatsen!

- Jag är nöjd med resultatet men har mer att ge. Jag eventuellt kunnat tagit ett spurtpris vid varvning men missade att det fanns ett sådant. Åkte ikapp Kjölstad men la mig i rygg istället för att gå för priset; kommenterar Klas efter loppet.

Fullständig resultatlista hittar ni här.

Klas hade denna valla under skidorna och enligt rapport så gled det riktigt bra! 

Stavarna Swix Triac 2.0 med största trugorna 97L fungerade bra i det lite lösare spåren. 

 

Klas Nilsson

 

Foto: Åre Swix Open

2014-12-08

Enkelt och prisvärt att dubba dina favoritskor för vinterlöpning. De flesta skor går att dubba, även skor med tunnare sula. Använd dubben under vintern och när det behövs. När underlaget blir mindre halt går det snabbt att ta bort dubbarna igen. Best Grip dubbsats innehåller både korta och långa dubb. 3-4 dubb på framfoten brukar räcka väldigt långt. 

 

Dubba dina skor med best grip

2014-10-03

Äntligen har vi fått klart att vi får hem en del av Vibram FiveFingers nya Bikila EVO WP!
Vattentät lätt modell med bra känsla. 

 

Team Northsport uttalande efter att ha testat Bikila EVO WP:

"FiveFingers Bikila EVO WP har tagit FiveFingers vinterskor till en ny nivå. Känslan är bättre än tidigare vintermodeller som Lontra och tack vare att fötterna håller sig torra så går det bra att hålla sig varm i dem även i kallare väder. Vi rekommenderar dock en varmare tåsocka i merinoull för temperaturer under noll grader. Vi rekommenderar också att springa med dem under kallt väder, vid långsammare aktiviteter som att gå så är det lätt att bli kall." 

 

Beställ nu för att säkra ditt par: Efterfrågan på BIKILA EVO WP har varit väldigt stor och vi har endast fått tag i ett begränsat antal. Nu i lager!

  Bikila EVO WPFiveFingers bikila EVO WP Vattentät modell

/Foton från Northsports testning av FiveFingers Bikila EVO WP

  -

2014-09-25

Merrell vattentäta skor för löpning under höst och vinter! 

  -

2014-09-12

Nu har det kommit flera schysta vintermodeller från Vivobarefoot. Perfekt för höst och vinter. Vattentäta Casual-skor och vattentäta löparskor med mönstrad sula. Vattentäta barfotaskor och löparskor med zero drop är ovanliga men vi testar och tar in allt som verkar bra. Vivos modeller är grymt fina! Kolla in! 

 

        Vivobarefoot vatten

  -

2014-08-29

Klas på Northsport tillsammans med Björn Rydvall tävlades för Team Northsport.se/ Haglöfs Silva vann Kiruna Extreme!

Kiruna Extreme är en tvådagars fjällorientering (mountain marathon), i år på över 70 Km (5200 höjdmeter), för tvåmannalag med övernattning på fjället där deltagarna själva bär med sig all nödvändig utrustning för att klara två tuffa dagar och en natt på fjället.

Årets tävling gick b la upp på toppen av Kebnekaise. 

 

Northsport med Klas Nilsson vann Kiruna Extreme

2014-07-25

Marianne Ahnlund är en av Skandinaviens främsta highlinare, i helgen blev hon första kvinnan att gå världens högsta lina över 20 meter lång. Hennes utveckling går stadigt framåt, hennes personbästa på marken är 100m och hon är även en tricklinare av rang. Marianne kan därför anses vara en av Sveriges främsta slacklinare. 

 

Snyggt jobbat!

 

Highline rekord av Umeå Tje

 

Foto: Fabricio Gatica

  -

2014-07-23

Nya Zero Trail V2 från New Balance är äntligen här! 

Utvecklade av Anton krupcka för tuff bergslöpning. Perfekt för tuff svensk terräng. 

 

  -

2014-06-22

Snygga och lätta att ta av och på! 

Nya barnskor från FiveFingers, ZEMgear och Feelmax. 

  -

2014-06-22

Endast 107 gram. Mjuk och följsam sula. 

Perfekt för snabba löppass. Små dämpande kuddar som skyddar mot vassare stenar. Fungerar bra på asfalt och i lätt terräng. 

 

  -

2014-05-16
NORTHSPORTS PÅ TOUGHEST I UMEÅ!
LÖRDAG 17 MAJVi kommer både stå med lite sköna produkter från VivoBarefoot och vara med och springa själva. Kom förbi oss och gör en bra deal!  
 
Uppdatering!

Max på Northsport slutade 5a och Klas på Northsport 11a!

2014-05-14

Lokal tidning i Umeå ringde oss angående FiveFingers stämning i USA. Kul att de ringer oss! De undrade bl a om vi skulle gå ifrån minimalistiska skor som FiveFingers och börja sälja traditionella skor istället.

Vi gav klart svar att vi endast säljer produkter vi själva tror på och kommer fortsätta att göra det. Att vi har som mål att erbjuda våra kunder ett stort sortiment av minimalistiska skor och kommer fortsätta ta avstånd från tron att de flesta fötter behöver skoinlägg och uppbyggda dämpade skor.

Vi tror, precis som många studier visar, att starka fötter uppnås genom träning och belastning av fotens muskler och ligament. Vi tror att starka fötter är bästa sättet att undvika västerländska fot-problem som tex hälsporre. Vi tror på träning för fötterna precis som vi tror på träning för resten av kroppen. Vi tror att ett mjukt steg är bättre än ett hårt steg. Vi tror på ett naturligt löpsteg och en aktiv livsstil.

Vad tror du på?

/Klas Leg Sjukgymnast och Northsport

2014-05-02

Superfina nyheter från RÖJK! 

 

  -

2014-04-26

Trailrunning med Rebecka & löparvästen Ultra Vesta!

"Superskön löparväst/ rygga! Rymde en skaljacka, en värmare underställs tröja, en stor påse hemblandnings-nötter, en banan & leukoplast-tejp, mobil med mera. Så skön!!! Jag rekommenderar den starkt!"

Rebecka på Northsport testar Ultimate Directions Jenny Collection

2014-04-17

Underbar löpkänsla! 

Nya fantatsiskt lätta skor från New Balance Minimus. Zero drop, lätt material, bred tåbox och snygg design! 


 

  -

2014-03-25

Fina vätskesystem utvecklade av de bästa! 

Ultimate Direction kommer igen med nya fantatiska vätskesystem, nu i Sverige och vi på Northsport är först med att ha dem i butik! Fina Signature Series har förfinats med nya detaljer och nya 2.0 är nu här. AK Race vest 2.0, SJ Ultra Vest 2.0, PB Adventure Vest 2.0 och nya Jenny Collection! Jenny Collection är en ny serie utvecklad av Jenny Jurek, speciellt anpassad för att passa tjejer. Ultra Vesta är Jenny Collections fina löparväst. En mycket smart och smidig löparväst för långa turer! 

Kolla in Ultimate Directions fina filmer! 

  -

2014-02-06

Ta en kopp kaffe när du ändå är förbi! 

Öst på stan i Umeå på Kungsgatan 119 ligger vår unika Sport-/Outdoor-butik. Just nu händer det väldigt mycket i vår butik! Vi vill att det ska vara en unik upplevelse att besöka oss på Northsport. Förutom ett stort utbud av unika sport och outdoor-produkter erbjuder vi en unik service med trevlig och kunnig personal som testat stora delar av de produkter som vi säljer. Testa, fråga och fundera. Sätt dig ner och ta en kopp kaffe innan du bestämmer dig. Hos oss kan du känna dig som hemma!

Välj allt från löparryggsäckar, minimalistiska löparskor för vinterlöpning till skogsskidor eller noga utplockade längdskidor. Kanske träffar du fjällräven Classics rekordvinnare skidåkaren Max, glada fjällöparen Magnus, Superglada designern/löparen Rebecka eller elitskidåkaren Klas. 

Northsport butik Umeå Kungsgatan 119

2014-02-04

Nya New Balance Minimus i lager!

New Balance Minimus i nya snygga färger. New Balance Trail har av flera löpartidningar blivit utsedd till en av de bästa trailskorna. 

  -

2013-12-21

Öst på stan i Umeå -Kungsgatan 119

Full fart på vår lilla unika sportbutik öst på stan i Umeå. I butiken har vi det mesta man kan hitta på webbutiken. Noga utvalda produkter inom outdoor, löpning och skidåkning. Vi testar nästan allt vi tar in! 

Northsport butik Umeå

Northsport butiken Umeå Sport Outdoor Löpning skidåkning

Barfotaskor Northsport Umeå

 

 

turSkidor och längdskidor på Northsport

 

2013-11-28

Sköna sockor i Merinoull på Point 6!

Sköna strumpor i merinoull från Point 6. För löpning, skidåkning och äventyr!

Sitter åt perfekt på foten med hjälp av Point 6s spinteknik som ger mindre luft mellan fibrerna vilket ger en mjukare och slitstarkare strumpa. 

100% merinoull närmast huden

2013-09-18

Löpning i barfotaskor syftar till att hjälpa löparen att springa på ett mjukare sätt där isättningen sker på framfoten före hälen. Studier har visat att belastningen på knän och höfter blir 8 ggr mindre vid löpning på detta sätt än vid löpning med hälisättning (som är vanligast om man springer med uppbyggda dämpade skor). Vår fantastiska kropp är utvecklad under en väldigt lång tid och är konstruerad för att landa med framfoten först. Genom denna teknik kan man undvika de vanligaste belastningsskadorna som så många löpare och motionärer åker på t ex löparknä, benhinneinflammation, gubbvad, hälsporre och många andra löpningsrelaterade skador.

Av b la denna anledning har många nytta av att testa denna teknik och använda tunna skor utan lutning mellan häl och framfot (Barfotaskor). Det viktiga är att börja lugnt då musklerna långsamt behöver få anpassa sig. Räkna med träningsvärk i vaderna i början.  

Ett bra upplägg är: 
Spring 10 minuter första gången.
Vila 2-3 dagar.

Spring ett till pass på 10 min (om passet innan kändes bra)
Öka sedan passen med ca 10 min varje vecka tills du är uppe i önskad längd. 

Träningsvärk vid barfotalöpning
Vaderna belastas väldigt mycket i början och träningsvärken kan tyckas att aldrig ge med sig. Men om man fortsätter att ge det en chans och efter några veckor med lite kortare pass vågar köra några längre pass och sedan vilar en hel del så brukar de flesta bli så pass vana med belastningen på vaderna att det sedan bara flyter på. Det kan dock vara smart att variera mellan de tunnaste typerna av barfotaskor, alt barfota, med någon sko med lite tjockare sula men som inte har uppbygd häl. Försök dock att endast springa med skor med zero drop eller max 4 mm drop då det gör att det inte blir någon förändring i tekniken. Skor med högre skillnad mellan häl och framfot tvingar fram ett ett löpsteg där hälen sätts ner först, alt ett löpsteg som är extremt mycket på tå. I början är det lättast att hitta tekniken barfota eller i de tunnaste barfotaskorna.  

Vid träningsvärk i vaderna är det ofta Soleus (den inre vadmuskeln med urspung nedanför knät) som är värst drabbad. Detta är vanligt vid löpning på framfoten och är ett bra tecken på att du använder rätt typ av muskler! Muskler som Soleus tränas upp vid belastning, som alla kroppens muskler, och kommer sakta bli starkare. Men var också lite försiktig och känn efter hur värken känns. Är det träningsvärk som minskar/försvinner efter några dagars vila så är det oftast ingen fara. Träningsvärken kan sitta i länge utan att det är farligt men vid vila ska den succesivt bli bättre. Blir värken inte bättre så är det läge att vila en lite längre period. Att träna upp vaderna och fotens muskler är i det långa loppet det bästa man kan göra för att undvika problem med vaderna, hälsenan och hålfotsproblem som hälsporre. 

Lämpliga barfotaskor att börja med
Det finns inget självklart svar men vår erfarenhet är att det är en fördel att börja med väldigt tunna skor eller helt barfota för att tekniken hittas enklast när känslan är som bäst. De skor som har fem tår, fivefingers, ger den bästa barfotakänslan och har fördelen, förutom att tekniken hittas enkelt, att de ger en väldigt härlig och unik upplevelse. Känns inte tå-skorna som "rätt stil" så finns det många andra tunna skor som också ger bra känsla. De finns även mellanvarianter med en delning vid tårna, zemgears ninja-skor. Barfotaskor som har lite tjockare sula är också lämpliga som "nybörjar-skor". Med dem är det dock lite viktigare att tänka på löptekniken, fämst att framfoten ska sättas ner före hälen, då de inte ger samma svar tillbaka som de tunnare skorna. Vilken underlag skorna ska användas till påverkar också valet av skor. De flesta barfotaskor passar för löpning på finare terrängspår och cykelvägar i normal vår/sommar-temperatur. Är tanken att springa enbart i skogen eller i väldigt besvärlig terräng som i fjällen är det en fördel att välja en trailrunning-sko, skor för terräng, som ger bra grepp. Om syftet att springa i kallt och blött väder så är det aktuellt att välja barfotaskor som är varma, ger bra grepp och kanske också håller borta vatten. 

Förhöjd skaderisk vid barfotalöpning?
Det finns de som hävdar att det föreligger en förhöjd skaderisk vid barfotalöpning/löpning i barfotaskor. Många av de som uttalar sig om att barfotalöpning är farligt har själva ingen erfarenhet av barfotalöpning och har lite eller inget medicinskt underlag. Det finns dock ett fåtal studier som visar på en ökad risk för stressfakturer vid löpning i barfotaskor. Dessa studier är väldigt värdefulla och intressanta och visar på att det inte bara är att köra på utan att tänka. Det är alltid viktigt att lyssna på kroppens signaler och öka träningen långsamt, speciellt i början. Läser man igenom många studier om barfotalöpning, för och emot, så pekar en klar majoritet till fördel för barfotalöpning och naturlig löpning.

Läs mer om forskning om barfotalöpning vid Harvard University:

http://barefootrunning.fas.harvard.edu/

Granskas de få studier som visat att det finns en ökad risk för stressfakturer för de som bytt till barfotaskor kan upplägget ofta ifrågasättas. När en person byter träningsmetod, byter skor eller ökar belastningen så finns det alltid en risk för skador. De är därför verkligen viktigt att anpassa förändringen efter hur individen själv reagerar. Det fungerar inte att alla kör efter samma korta program som de ofta gör i just dessa studier. De har inte tittat på skadefrekvensen under en längre period eller sett om några andra besvär minskat utan endast tittat och jämfört ökad risk för stressfakturer. De som ingått i dessa studier har sällan blivit informerade om barfotalöpning och framfotalöpning. Vår uppfattning är att de som byter till minimalistiska skor och barfotaskor brukar vara medvetna om grundtanken i tekniken; att framfoten ska ta upp stöten och inte hälen. De flesta byter automatiskt teknik efter några steg då kroppen skickar signaler om att det gör ont att landa med hälen först. Hur testpersonerna gjort i dessa studier framgår ej. Kanske har en del verkligen försökt fortsätta att springa med samma teknik som vanligt. Fortsätter man att springa med hälen först fast det gör väldigt ont så kommer stressfakturerna. 

Benhinneinflammation:
Har du ont på mitten/nedre delen av underbenet, Tibia, så är det mycket troligt att du har benhinneinflammation. 

Det är just Soleus man ska träna om man vill få bukt med benhinneinflammationer. Bromsande (Excentriska) tåhävningar med böjt knä är den bästa medicinen mot benhinneinflammation. Vid tåhävningar med böjt knä kopplar man bort den delen av vadmuskulaturen som fäster ovanför knäet och använder endast den djupa delen som fäster under knäet, Soleus. Denna rörelse är väldigt lik den rörelse som vid löpning med framfoten. Vår erfarenhet är att problem som benhinneinflammation inte uppkommer vid löpning på framfoten utan framfotalöpning fungerar istället som en lätt rehabövning mot benhinneinflammation. Benhinneinflammation är dock väldigt vanligt bland löpare som landar med hälen först och springer med uppbyggda dämpade skor. Har man redan problem med benhinnor och vill testa löpning på framfoten i tunna skor så räcker det inte alltid bara med att ändra teknik utan rehab under några veckor kan ofta behövas för att få besvären att släppa.  

Rehab-övning benhinneinflammation:  

2 x15 på varje ben, 2 ggr dag.  
(Görs med fördel i en trapp för att kunna gå ner tillräckligt djupt). 

1. Böjda knän. 
2. Gå upp i en tåhävning med båda benen (fortfarande med böjda knän).
3. Bromsa med ett ben sakta och gå ner i i djupast möjliga läge.

4. Upprepa 15 ggr. 

Packa en ryggsäck och använd den som extra belastning om det inte är riktigt tungt. 

Löpteknik: 
Vi brukar råda våra kunder att inte tänka för mycket. Lättast att hitta tekniken barfota eller i väldigt tunna skor. Då brukar den komma ganska naturligt. Ta inte för långa steg, de flesta ska öka frekvensen. Tänk på att komma fram med höften. Sätt ner framfoten före hälen men spring inte extremt mycket på tå. Hälen ska ta i marken efter framfoten. Några tips kan du få i filmerna nedan.

/Klas, Northsport
Elitskidåkare, träningslöpare och Leg. Sjukgymnast 

 

 

 

Learning the Skill of Barefoot Running with VIVOBAREFOOT from Terra Plana on Vimeo.

2013-09-03

Löpteknik är enkelt

Vi brukar råda att inte tänka för mycket. Lättast att hitta tekniken barfota eller i väldigt tunna skor. Då brukar det komma ganska naturligt. Ta inte för långa steg, bättre öka frekvensen. Tänk på att komma fram med höften. Sätt ner framfoten före hälen men spring inte extremt mycket på tå. Hälen ska ta i marken men efter framfoten.

Några tips kan du få här från denna film av VivoBarefoot;  löpteknik och barfotalöpning:

2013-08-25

Merrell Barefoot Ascend Glove GTX

Merrell har skapat en hel ny sko för trailrunning och löpning i blött väder. GoreTex® håller borta vatten effektivt. 

Yttersulan på 6 mm är en ny sula från Merrell. Bra mönster som ger bra grepp i skog och på hala underlag. Sulan klarar även av mycket stenig terräng utan risk för genomslag. Bra barfotaskor som även kommer fungera i vinter. 

Passar både för tuff fjällöpning och löpning i regnig stadsmiljö. 

 

 

Merrell Ascend Glove GTX, barfotaskor i goretex

 

  -

2013-08-12

Äntligen till Sverige och Northsport!

Produkterna från Ultimate Direction är utvecklade i samarbete med ultralöparna Anton Krupicka och Scott Jurek. Ultimate Direction levererar mycket fina ryggsäckar och vätskesystem för löpning och äventyr. För tävling där varje gram räknas. 

Kommer fler produkter senare i augusti.

Delar av Northsport är just nu ute i de svenska fjällen och hårdtestar Ultimate Directions sortiment. 

 

  -

2013-06-12

Nya lätta fina ryggsäckar och kläder från OMM!

 

 

2013-02-12

Nu har vi fått in en ny superlätt minimalistisk löparjacka som endast väger 60 gram. Kan enkelt packas ihop i en liten ficka bak på kragen så den ryms i handen. 

Ett måste för den som inte vill ha en lätt jacka att ta med sig på löpturen eller fjällvandringen. Jackan sitter bra och ger ett bra skydd mot vinden. Väldigt skön löparjacka. 

Jackan kommer från märket OMM. The original Mountain Marathon 

The OMM är en tuff bergstävling som grundades 1968 i England. Varumärket OMM togs fram för att skapa de lättaste och bästa produkterna till tävlingen. OMM har därför ett sortiment som genomgående är minimalistiskt och lätt, allt för att spara vikt till tävlingen "The OMM". Noga uttestat under många tuffa tävlingar. OMM levererar ryggsäckar, löparjackor, sovsäckar och smarta vätseksystem. Passar perfekt för ultralöpning och fjällvandring/ fjällöpning. 

  -

2013-01-17

Nu har vi fått hem en av 2013 års stora nyheter, Merrell Vapor Glove!

Vapor Glove är den tunnaste och mest minimalistiska barfotasko som Merrell hittills designat. De har en slistark och tunn Vibram-sula som både ger bra grepp och känsla. Sula går även upp en del framme vid tårna för att ge extra skydd. Passar perfekt för löpning -tävling och motion- cross-fit/ styrketräning och fartfyllda fritidsaktiviteter där man vill ha kontroll och barfotakänsla. Passar även som snygga sneakers.

Vapor Glove kommer i två färger på herr (40-47), svart, Sulpher Spring och en snygg rosa färg på dam (36-41). 

Vi på Northsport har testat Merrell Vapor Glove under hösten 2012 och det är nu vår Merrell-favorit! Barfotakänslan är lika bra som i tunnare barfotaskor som FiveFingers och Zemgear och passformen är riktigt skön! Vapor Glove är perfekta minimalistiska skor för de som vill ha superkänsla men vill ha en vanlig rund tå-box utan fack för tårna. Vapor Glove är supertunna barfotaskor
Vapor Glove lätta barfotaskor löpningLätta minimalistiska barfotaskor

  -

2012-12-10

Turskidor, skogskidor och jaktskidor! 

Nu har vintern kommit till stora delar av Sverige! Vi har fullt med fina skidor i lagret, skidor för fjället, skogen och jakten. Turskidor som är specialanpassade för att bära bra ute i djup snö och som är lätta att hantera. Våra kortaste skidor från Karhu, Karhu Jakt Cap BC som endast är 160 cm, är smidiga och bär bra ute i snön och är perfekta för skogsåkning. Dessa skidor är våra egna favoriter! 

För skidåkning ute på fjället och hårdare underlag som skoterspår har vi flera fina skidor från Åsnes. Välj antingen skidor med fiskfjäll eller skidor med Åsnes stighudsystem där korta stighudar fästs med ett speciellt system, FL-systemet, utvecklat av Åsnes. De finaste skidorna är även mycket bra utför med skuren midja för bra kontroll och åkegenskaper. 

För ni som är ute efter en lång modern jaktskida eller skida för skogsskidåkning så är Karhus nya ERÄ en väldigt fin skida. De har det nya vallningsfria systemet Opigrip som ger både bra fäste och glid. 

  -

 • Yoko
  Korta breda skidor för jakt och skogsskidåkning!
  från 3495 kr
 • Åsnes
  Nansen är skidan för fjällåkning med inslag av toppturer.
  3950 kr
2012-11-19

Ny FiveFingers-modell för vinterlöpning! 

Efterfrågan på en varm FiveFingers-modell har varit stor och nu är äntligen FiveFingers Lontra här! En vattenavstötande utsida, limmade sömmar, mjuk fleece liner mot foten och neoprenavslutning som håller snö och väta borta gör Lontra till den självklara modellen för minimalistisk löpning höst och vinter. FiveFingers-känslan är där och fötterna slipper frysa även i mycket mycket kallt väder. Sulan på Lontra är FiveFingers Trek-sula vilket ger bra grepp på hala underlag. Lontra har limmade sömmar men kan ändå släppa in lite vatten vid mycket blött väder. Men det mesta av vattnet kommer aldrig in och värmen i skorna är fantastisk! Klart det självklara valet vintertid för alla som gillar FiveFingers. 

Just FiveFingers Lontra är den varmaste och mest skyddade modellen av FiveFingers nya vintermodeller. Lontra är ensam om neoprendelen som går upp en bit över fotleden för att skydda mot snö och ge extra isolering. Passar alla typer av fötter. 


FiveFingers för löpning i kallt väder, höst och vinter.

  -

2012-10-01

Nu är Zemgear Terra här! 

 
För barfotalöpning, trailrunning och gym! 

ZEMgear Terra är har en väldigt slistark sula som passar både för löpning i terräng, landsväg och tuff träning på gymmet. 

Terra Split Toe är konstruerad med två fack för tårna, ett fack för stortån och ett fack för resten av tårna. Detta i kombination med den mjuka sulan skapar en bra känsla och kontroll för underlaget. 

Terra är framtagna för att klara av tuffa tag. Sulan tål t ex många mils löpning på grov asfalt och andra mer slitande underlag. Sulan går upp framme vid tårna för att ge extra skydd vid terränglöpning och tuffa cross-fit övningar. 

ZEMgear Terra är ganska normala i storlek. 
Vill man ha dem väldigt tajt kan man gå ner en storlek.

  -

2012-08-29

Det har kommit in mycket nytt i butiken. Merrell Barfoot Pulse Glove (Tempo Glove på dam) är en nyhet som vi gillar väldigt mycket. 

Pulse Glove är skorna för regniga höstdagar och snöslask. Materialet stöter bort vatten effektivt och håller borta snö tack vare att materialet även täcker snörningen. Runt fotleden ligger soft shell materialet tajt för att förhindra att vatten och snö kommer ner i skorna. 

Dragkedjan låser sig när den viks nedåt. Detta förhindrar att den åker upp vid löpning. 

Sulan på Pulse Glove är specialutvecklad med mjukare gummi för extra bra grepp på hala underlag som is och snöslask.

Merrells andra barfotaskor för regn och snöslask är också värt att spana in. För er som vill springa mycket i terrängen och vill ha samma sko som Trail Glove men som håller borta vatten och snö så är det M's Merrell Barefoot Sonic Glove eller W's Merrell Barefoot Lithe Glove som gäller. 

M's Merrell Barefoot Embarak Glove är också ett bra alternativ. Samma sko som Trail Glove och Sonic Glove men konstruerad med GoreTex. Perfekt för riktigt blöta löparturer under hösten. 

 

 

 

 

  -

2012-06-13

En kort film från en löptur med Northsport.se/ Tobias Lustig. 
FiveFingers Bikila valdes som löparskor denna dag. 

Tobias springer bara i barfotaskor (Zero Drop- ingen lutning mellan häl och framfot).
Bara för några veckor sedan vann han New wawe halvmaraton i Luleå på 1,09 i barfotaskorna New Balance Minimus Zero Road. 

http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6431498

  -

2012-05-30

Idag var vi ute i solen och spelade in lite film, fotade och testade lite produkter med vår testare -elitlöparen Tobias Lustig (springer bara i minimalistiska skor). Inte så lätt för en skidåkare att hänga med, löpsteget och löpmusklerna är inte riktigt igång ännu efter skidsäsongen som slutade sent i april. Men kul att få inspiration och bra träning! /Klas

Tobias Lustig testar barfotaskor med Team Northsport

 

2012-04-17

 

Äntligen kom SVT ut med PLUS-avsnittet där de testade FiveFingers som de köpt från oss. De kom fram till att barfotalöpning är mjukare om man ändrar tekniken mot mer framfotalöpning men att det blir hårt mot hälen om man inte ändrar teknik. En bra och logisk analys! 

Vi på Northsport och många (Inte alla) av de elitelöpare vi tränar med springer endast i tunna skor eller utan skor- FiveFingers, Zemgear, Merrell Barefoot, New Balance Minimus mm. Vi använder inte denna teknik som ett komplement till löpträningen utan vi använder den alltid för att det är den mjukaste löptekniken, från korta intervallpass till 3-milspass. 

PLUS berättade felaktigt att barfotaskor kostar mellan 1000-3000 kr. 

Vi förespråkar barfotalöpning utan skor, med FiveFingers eller med andra tunna skor som sitter bra på foten. I tuff terräng behöver man lite mer skor än på plana underlag som asfalt. 

Pris: Från 0 kr - 1500 kr. 

/Klas
LEG Sjukgymnast, Elitskidåkare och grundare av Northsport.se
Här finns programmet: 

http://svtplay.se/t/102796/plus

  -

2012-03-12

Nya superlätta minimalistiska skor från FiveFingers!

Team Northsport testade SeeYa under hösten 2011.

"SeeYa levererar en enorm löpglädje! På Längre löpturer på asfalt och i finare skogsterräng dansar man fram med de lätta och tajta skorna under fötterna. Passar perfekt till de som är ute efter den riktiga barfotakänslan utan kompromisser."

Beställ redan nu!

  -

2012-02-15

Klicka läs och lär om varför du inte behöver mer "Technology" än dig själv på Vibram FiveFingers egna kreativa hemsida. Studera löpteknik, se filmer som jämför hälöpning mot framfotalöpning, mm...

youarethetechnology.com

 

Vibram FiveFingers run barefoot

youarethetechnology.com

2012-01-20

New Balance Zero Trail - på väg till Northsport! 

Vi på Northsport testade Zero Trail, MT00, redan under 2011 och känslan är fantastisk! Fungerar lika bra på vägen som i skogen. De är konstruerade med en Vibramsula som är väldigt lätt, mjuk och följsam. Ovandelen är i slitstarkt material som tål mer än de flesta terrängskor. Vi tror detta kommer bli 2012 års succé! 

  -