Nyheter

2021-03-29

Kolla in nya modeller från Altra, FiveFingers och VivoBarefoot! Minimalistiska och med låg drop för bästa känslan i sann Northsport-anda!

Vi väntar även in leverans från Merrell, vi ser verkligen fram emot att ha dem i butik igen!

2021-02-16

Vasaloppet närmar sig och Klas som blev 5:a och bästa svensk på Vasaloppet ger sina bästa tips för att lyckas:

1. Valla klart så mycket som möjligt hemma före resan ner.

Åker du med fäste så valla även det mesta av det klart hemma. Om du inte planerar lämna in dina skidor för vallning nere på plats.
Åker du med pulver så är det ingen nackdel om du lagt det redan i början av veckan. Lägg säkra vallningar som du vet fungerar som går i ett brett spann. Ta hjälp av någon om du är osäker. Fråga oss på Northsport om råd! Borsta på lördag morgon och testa skidorna efter banan fullt tävlingsklara. Inga problem att lägga stora delar av fästet före pulvret är borstat. Borsta bara inte allt pulver in på fästet.

 

2. Testa skidorna efter banan på lördag om det finns möjlighet.

Då kan du i lugn och ro känna att skidorna fungerar. Tänk på att föret i starten ofta är annorlunda mot för stora delar av banan. Försök därför testa skidorna på andra ställen än i starten. Gör inga panik-ändringar på lördag kväll. Lita på dig själv, lyssna inte på andra "experter". Finns ofta många dagen före Vasaloppet...


3. Ät inte för mycket.

De flesta är nervösa för de nio milen och äter för mycket i tron på att det ska ge dem mer energi. Ät och drick normalt. Drick eventuellt något glas vätskeersättning och ta eventuellt någon "kolhydratsbar" under torsdag/fredag. Undvik för stora måltider speciellt på lördag ef/kväll. Gör att du sover bättre och har en normal känsla på söndag morgon!
Som Aukland säger "Hungrig varg jagar bäst".
Se till att ha med ett smidigt vätskesystem under loppet så du kan dricka extra mycket i början på loppet.


4. Gameplan

Lägg upp en detaljplan för din resa ner och ditt lopp. Hur dagarna ska läggas upp och vad som ska göras. Tänk positiva tankar och visualisera hur du önskar genomföra loppet! Tänk vad kul det ska bli att åka! Planera in en belöning efter målgång. En god öl, en middag, en ledig dag från jobbet eller något annat som du gillar!


5. Spara energi, du är i fokus!

När du gjort en bra plan och vallat och fixat det mesta av det materiella hemma kommer du ha mycket tid över. Använd den till att spara energi, ligg med benen i högläge och njut. Låt dig ej stressas av de som springer runt och gör sista ändringar och lyssnar på "experterna". Du som har en tydlig plan har större chans att lyckas!

 

6. Följ din nutritionsplan under loppet!

En konstant tillförsel av energi under loppet säkerställer att du har energi hela vägen. Vi har skrivit en nutritionsguide samt erbjuder ett Vasaloppspaket från Umara som är anpassat för 9 mil skidåkning!

Stort lycka till!

 

 

 

Foto: Norran.se

2021-02-01

I förra blogginlägget delgav vi lite tips på intervallträning. I detta inlägg tänkte vi fokusera på idrottsnutrition och hur man kan förbereda sig på bästa sätt.

Ett vanligt misstag är att sköta sin träning perfekt med noggrant planerade pass. Förberedelserna före, under och efter är dock väldigt viktiga och här finns det mycket att hämta! När det kommer till idrottsnutrition har vi valt att enbart fokusera på svenska Umara som drivs av biomedicinarna Simon och Tommy. Vi anser att de är ledande inom sitt område så därför behöver vi inte fler varumärken inom detta område på Northsport. Umara på några få år tagit fram produkter som täcker hela behovet för träning, tävling, äventyr och det vardagliga livet. Vi använder själva deras produkter.

Före aktivitet:

Inför nyckelpass såsom intervaller eller inför tävlingar när man vill ha de bästa förutsättningarna bör man ha fulla kolhydratdepåer. Oavsett idrott så måste kroppen ha bränsle för att driva oss framåt vid träning och tävling. Kroppen använder både fett och kolhydrater till denna process. Förbrukningen av fett och kolhydrater är alltid skiftande beroende på ansträningsnivå, vid vila så drivs kroppen till ca 60% av fett och vid högre intehsitet  desto mer kolhydrater använder kroppen. Kolhydraterna är det bränsle vi presterar allra bäst med men vi kan tyvärr inte kan lagra så mycket av det i kroppen, bara ca. 500 g. På grund av denna begränsning i lagring så kräver optimal fysisk prestation att vi tillför kolhydrater både innan och under aktivitet.

U Intend: U Intend Shot är en riktigt grym produkt som är utvecklad och specialanpassad för uthållighetsidrott. Drick 1-2 shot med U Intend före träning eller tävlingen när du verkligen vill få ut det lilla extra ur kroppen. Varje shotflaska är på 60ml och ger dig en ordentlig energikick när det behövs, kan även användas under aktivitet när du varit igång länge och behöver en extra kick!

U Intend

 

U Nitrate: U Nitrate är en koncentrerad rödbetsshot med 500mg nitrat (8 mmol) i sig. Nitratet kommer från rödbetskoncentrat och omvandlas efter en serie steg till kväveoxid (NO) vilket är den aktiva substans som dilaterar/vidgar våra blodkärl. Detta gör att resistensen i blodkärlen sjunker, blodcirkulationen ökar och syretransporten ut till arbetande muskler effektiviseras!

 

U Nitrate

 

Under aktivitet:

U Sport: Sport 1:0,8 innehåller kolhydratformulan på 1:0,8 mellan maltodextrin och fruktos vilket i forskningen visat sig kunna leverera mer energi till dina muskler än någon annan sportdryck/komposition, samtidigt som magen håller sig lugn. Helt enkelt en optimal kombination mellan snabba och långsamma kolhydrater. Fördelen med U Sport är att du även får i dig vatten och salter som du förlorar under träning och tävling. Sportdryck är således klokast att inta om vi ser det ur prestationssynpunkt, förutsatt att du har plats för vätskan. En sportdryck kan du även blanda lika hårt som en gel.

U Sport

 

U Gel: Största fördelen med gels är att de är lätt, snabb och koncentrerad energi för optimal prestation och lugn mage. De passar perfekt för kortare lopp där du inte behöver lika mycket vätska eller där du inte behöver bära med dig din vätska. Umaras gel har också ett bra salt & mineralinnehåll så du fyller på det du förlorar via svetten.

U Gel

 

U Bar: Umaras energibars har en grund av havregryn samt sockerarter för att balansera kolhydratration. I dessa bars är vätskemängden lägre än i gel och sportdryck, men de ger istället lite mer solid föda och något att tugga på vilket kan vara uppskattat när magen knorrar. Tänk dock att med mer fast föda så ökar risken för magproblem när energiintaget är högt, (pga mer massa för mage/tarm att hantera). För lägre intensitet och långa pass är bars dock väldigt smidigt och gott.

U Bar

U Koffein: U Koffein är Umaras koffeintabletter. Det är små tabletter med 50mg koffein i. Koffein är med största sannolikhet det tillskott som används av uthållighetsidrottare i störst grad och som är mest forskat på och där evidensen är som klarast på de positiva effekterna de har för idrottare. För koffeinunderhåll under aktivitet rekommenderas 30-50mg/timme. Med hjälp av U Koffein kan du på ett enkelt sätt tillföra koffein varje timme, eller bara när du behöver en extra energikick under träning/tävling.

U Koffein

 

Efter aktivitet:

Återhämtning är enkelt att förklara och de flesta av oss förstår nyttan med det. Det handlar i stora drag om att återställa kroppen till normalläge efter en hårdare fysisk prövning som tömmer våra energidepåer och sliter på muskler och ligament. Kost, vätska och sömn är de nyckelområde som du bör fokusera på. En bättre återhämtning gör det möjligt att träna mer och med högre kvalitet.

U Recover: U Recover är Umaras återhämtningsdryck. 1-2 skopor blandas i 250-500ml vatten och konsumeras direkt efter fysisk aktivitet för att påskynda återinlagring av muskelglykogen samt leverera fullvärdigt protein för att ge samtliga nödvändiga byggstenar till musklerna. Proteinet i U Recover är baserat på en noga avvägd mängd Sojaproteinisolat + Ärtprotein + BCAA som tillsammans ger proteinet samma kompletta aminosyrakomposition som vassleprotein som anses vara "golden standard" när det kommer till optimalt protein. Kolhydratkällan är maltodextrin som snabbt återfyller dina muskler. Vi har även adderat svartvinbärspulver som innehåller rikligt med antocyanin vilket visat sig hjälpa till med återhämtningen. Sist men inte minst så tillför U Recover även salter och mineraler vilket du förlorar under aktivitet. Kort summerat så räcker det med U Recover innan du siktar in dig på en ordentlig måltid.

 

U Recovery Bar: U Recover Proteinbar passar perfekt efter ett tufft träningspass men fungerar även utmärkt som ett gott mellanmål. 100% glutenfri. U Recover Bar innehåller 30% (15g) fullvärdigt protein från vassle & ärta för muskeluppbyggnad samt 16g kolhydrater som hjälper till att fylla på glykogendepåerna snabbt efter passet. Barsen innehåller även 15% (7,5g) mörk choklad som är rik på hälsosamma flavanoler och polyfenoler.

Läs mer på Umarasports.com. Där finns massvis med spännande material om intervallträning, idrottsnutrition, den senaste forskningen m.m m.m. Vi rekommenderar även deras grymma podd "Prestera Mera"!

2021-01-01

Nytt år och vintern har äntligen anlänt! I brist på tävlingar för gemene man så  passar vi på att fråga vår ambassadör, elitskidåkaren Viktor Brännmark, om tips på intervallpass som man kan plåga sig själv med!

Sagt och gjort:

- "Hallå Viktor, kan du tipsa oss om några av dina bästa intervallpass?"

- "Gärna det!"

Intervallträning med Viktor

I vissa pass kommer det stå t.ex: "70/20" vilket innebär att man kör 70 sekunders arbete följt av 20 sekunder vila och sedan börjar man om igen. Jag rekommenderar att man laddar hem en app till telefonen som ger ifrån sig en signal när man ska starta och stoppa så slipper man springa/åka och titta på klockan hela tiden. Finns många s.k. "interval timer"-appar för detta ändamål! Även många klockor har dessa funktioner inbyggda.

Ska man köra intervallpass med en totaltid på över 30 minuter rekommenderar jag att man fyller på med kolhydrater. Själv kör jag med Umaras produkter, däribland deras sportdryck men även deras Intend som man tar ca. 1 timme innan passet. Denna har blivit en riktig favorit hos mig, den ger bra fokus och passar bra när man vill få ut det lilla extra! Simon och Tommy på Umara har med sin Intend tagit fram en pwo med ingredienser specifikt riktade mot konditionsidrottare med mål att prestera. Jag använder den inför viktiga intervallpass och inför varje tävling.

Passen kan med fördel genomföras som längdskidåkning, löpning eller varför inte skierg eller cykel? Jag gillar att köra intervallpass på löpband där jag gärna drar upp lutningen till max. När jag kör löpband, rullskidband eller skierg skriver jag alltid ned mina data efteråt, vilken lutning och hastighet jag kört för att följa progressionen och kunna styra om träningen ifall jag presterar sämre än vanligt. Detta gör jag också på rullskidor och löpintervaller utomhus. Det fungerar inte lika bra att dokumentera när man kör intervaller på längdskidor då förhållandena kan skilja så pass mycket mellan tillfällena, snabb konstsnö eller kall nysnö ger stora variationer i hastighet.

 

Några av mina favoriter bland intervallpass:

"Intervallstege"

Upplägg: Alternativ 1: 10 min – 8 min – 7 min – 6 min – 4 min – 2 min – 1 min – 30 sek – 30 sek – 30 sek – 30 sek (totalt 40 min). 1 min vila mellan alla.

Alternativ 2:10 min - 9 min - 8 min - 7 min - 6 min - 5 min - 4 min - 3 min - 2 min - 1 min (totalt 55 min). 1 min vila mellan alla.

Kommentar: Ett av mina favoritpass som ger belastning fin belastning för hela kroppens system! De första intervallerna som är mellan 10-5 minuter kör man i en mer bekväm hastighet nära mjölksyratröskeln, känslan ska vara att det är jobbigt men det ska finnas mer att ta av och det ska inte vara några problem att köra fler intervaller i denna belastning. Intervallerna som är mellan 4-1 min blir hårdare.

På alternativ 1 kör man all-out på de fyra sista 30 sekunderna medan man får vänta till sista intervallen på alternativ 2!Alternativ 1 ger en totaltid på 40 minuter medan alternativ 2 är betydligt tuffare och ger 55 minuter.

 

"Arbete/vila-intervaller"

Upplägg: 70/20 i 15 min, 40/20 i 10 min, 15/15 i 5 min

Kommentar: Jobbigt men roligt intervallpass där tiden går fort! Upplägget på första blocket om består av 70/20 är att försöka hitta en hastighet som är något hårdare än tröskel, man kommer få vila i 20 sekunder då och då vilket gör att man kan köra något hårdare. På nästa block som består av 40/20 skruvar man upp intensiteten ännu mer, här blir det kortare arbete men lika lång vila. På sista blocket som består av 15/15 min är det bara att ge det man har.

 

"Vanliga trösklar"

Upplägg: 4 x 10 min med 3 min vila

Kommentar: Ett vanligt, hederligt intervallpass med syfte att höja mjölksyratröskeln, d.v.s. försöka flytta gränsen för hur hårt man kan anstränga sig utan att dra på sig för mycket mjölksyra. Kan med fördel varieras med t.ex. 5 x 8 min (2 min vila) eller 3 x 15 min (4 min vila). Längden på vilan spelar egentligen inte så stor roll, meningen är att man kör en intervallfart som man ska kunna fortsätta hålla. Att man delar upp det i intervaller är för att man ska kunna köra något fortare än om man kört allt på en gång. Man bör även passa på att passa på att dricka i vilan. I detta exempel har jag en totaltid på 40 minuter vilket ger fullgod effekt på kroppen utan att passet tar allt för lång tid.

 

"Supraintervaller"

Upplägg: 5 x 5 minuter med 30 sek max i början.

Kommentar: Väldigt jobbigt pass men grymt belönande efteråt! Här börjar man intervallerna med att köra 30 sekunder max för att sedan fortsätta resterande 4.30 min i s.k. "tröskelfart". Det kommer kännas väldigt jobbigt efter de inledande 30 sekunderna men det är viktigt att försöka fortsätta röra sig framåt någorlunda fort. Här tvingar man sig själv att lära sig arbeta bort mjölksyran under intervallen och försöka hålla ihop tekniken trots att kroppen till en början är full av mjölksyra.

 

"Stressade trösklar"

Upplägg: (3 min arbete med 1 min vila) x 5. Upprepa detta ytterligare en gång.

Kommentar: Här är ytterligare ett pass som är tänkt att höja mjölksyretröskeln. Här arbetar man i 3 minuter vilket gör att man kan höja hastigheten något. Viktigt är dock att man inte förivrar sig, 3 min känns som en kort tid men så är även vilan på 1 minut. Detta kör man 5 gånger innan man tar en längre vila på förslagsvis 5-10 minuter innan man kör ytterligare ett block. Pulsen kommer knappt hinna gå ned under andra blocket vilket ger fin effekt för hjärta och lungor!

 

"4 x 4 min"

Upplägg: 4 x 4 min med 2-3 min vila

Kommentar: Ett klassiskt intervallupplägg som det gjorts mycket forskning på. Passar fint om man har tidsbrist och bara vill bränna av ett stenhårt intervallpass. Värm upp i 15 min, kör intervallblocket och kör sedan 10-15 min efteråt för att varva ned. Dessa intervaller ska köras stenhårt men samtidigt med jämn belastning, d.v.s. första och sista intervallen ska helst gå lika fort.

 

2020-12-09

December månad och julen står för dörren. Vi har ett stort och fint sortiment av produkter för löpning, skidåkning och äventyr och vi vill i detta inlägg hjälpa dig att hitta julklappar till nära och kära (eller kanske till dig själv).

Beställ innan 20 december för leverans innan jul!

Bestgrip

Halka inte omkring i vinter! Hårdmetalldubbar för montering på skor. BestGrip kan skruvas i alla typer av skor med gummisula. Monteringen är snabb och enkel. Tack vare sin dubbla slipning kan dubben enkelt skruvas ur och senare monteras tillbaka. Vi på Northsport kan verkligen inte sluta rekommendera dessa!

Bestgrip finns i två olika utföranden från 295 kr.

 

Rudy Project Defender

Förstahandsvalet för Johannes Høsflot Klæbo de senaste säsongerna har varit Rudy Projects sportglasögon Defender. Tack vare justerbar näsdel och skalmar samt ett kaxigt utseende så har detta blivit en stor favorit för många. Testade med gott resultat av Team Curira och vi har dem i tre olika utföranden.

Rudy Project Defender, från 1297 kr.

 

Kepsar

Vi på Northsport har snygga unika löparkepsar samt kepsar som passar till vardags. Vi försöker hitta unika bra kepsar som du inte hittar i andra butiker.

Kepsar från 139 kr

 

Pannlampor

Vi har pannlampor för skidåkning, längdskidåkning, klättring, orientering, cykling, MTB och andra aktviviteter där man behöver lysa upp mörkret. De pannlampor vi säljer är utvalda och testade av oss. Det har hänt mycket med pannlampor de senaste tio åren. Nu finns det lätta, smidiga och små pannlampor som också lyser väldigt stark. Små batterier men samtidigt längre batteritid. En liten pannlampa som också lyser starkt är en bra kombination som nu finns att köpa hos oss.

Pannlampor från 1595 kr

 

Vätskesystem och ryggsäckar

En schysst ryggsäck i julklapp slår sällan fel! Vi har skrivit en guide kring våra bästa produkter inom detta område.

Ryggsäckar och vätskesystem från 99 kr

 

Handskar

Att frysa om fingrarna under vintern kan förstöra även de bästa fritidsaktiviteterna. Unna dig själv eller en vän ett par bra handskar som håller dig varm samtidigt som du kan svettas i dem. Vi har grymma handskar från bl.a. Lillsport och Swix som passar för löpning och längdskidåkning.

Handskar från 199 kr

 

Skidkurser

Ge bort en skidkurs till någon som vill få en roligare upplevelse på längdskidor! Northsport erbjuder tillsammans med våra elitåkare kurser i längdskidåkning i Skellefteå och Umeå. Vi har stor erfarenhet av att lära ut och instruera skidteknik och våra kunder är allt från nybörjare till elitåkare.

Skidkurs 1200 kr

Beställ senast söndag 20 december för leverans innan jul.

2020-11-15
Team Northsport

Vi på Northsport.se brinner för idrott och äventyr och vi testar de flesta av våra produkter. Genom åren har vi samlat mycket kunskap och kunnat välja ut de bästa produkterna från de märken som finns där ute. Vi är väldigt stolta över vårt sortiment med vätskesystem där vi noga valt ut de produkter vi säljer och vi kan erbjuda flera olika system med rätt lösningar som passar de allra flesta idrotter och äventyr.

För löpning har vi väldigt lätta och minimalistiska löparryggsäckar som passar endagarsturer eller löptävlingar. Vi rekommenderar särskilt UltraSpire - Alpha 3.0 som är perfekt löparryggsäck med bl.a. två vattenflaskor på framsidan. Ifall inte 1.1 liter vätska räcker till finns möjlighet att ha en två liters vätskeblåsa på ryggen. Packutrymmet är på 5.75 liter och vikten så lite som 345 gram inkl. vattenflaskor.  Passformen är mycket god och sitter som en extra tröja på överkroppen. På utsidan av ryggsäcken finns det gummiband som man snabbt och enkelt kan fästa ytterplagg innanför. Snabbt och enkelt system för att öppna och stänga ryggsäcken utan att störa andningsförmågan gör Ultraspire - Alpha 3.0 till ett utmärkt val som vi varmt kan rekommendera.

Ultraspire - Alpha 3.0

Ultraspire - Alpha 3.0

För något längre turer eller toppturer har vi specialanpassade ryggsäckar som är utvecklade av de främsta ultralöparna. För löpturer som kräver extra mycket packning rekommenderar vi Omm Phantom 12 som är en ultralätt minimalistisk ryggsäck på endast 190 gram men som rymmer hela 12 liter liter vilket gör att du kan ta med extra energi, vatten och kläder. Med denna kan du få med dig extra mycket packning utan att ryggsäcken väger för mycket. Perfekt för långa turer på fjället men fungerar även utmärkt för vardagligt användande!

Omm Phantom 12

Omm Phantom 12

För snabba skidtävlingar eller toppturer har vi fått tag i Ultimate Direction - Skimo 18 som med sin superlätta design men med slitstarkt material klarar tuffa tag på berget. Snabbt skidfäste gör att man snabbt kan få fast skidorna på tyggsäcken utan att ta av den och det finns även möjlighet att bära två par samtidigt. Utöver detta finns det framtill två flaskhållare och två meshfickor för att snabbt ha tillgång till vätska och energi. I huvudfacket finns det plats för spade, sond och förstärkningsplagg. Det finns även ficka för stegjärn och för två liters vätskeblåsa. Packvolymen är 15 liter och vikten endast 380 gram. Finns just nu till det mycket konkurrenskraftiga priset 949 kr. Denna rekommenderas varmt av Team Northsport!

Skimo 18

Ultimate Direction - Skimo 18

För skidturer och långlopp har vi förutom traditionella vätskebälten såsom Swix - Thermobelt har vi Silva Race 4X som är ett väldigt lätt och smidigt vätskebälte med isolerad slang. Detta bälte är speciellt framtaget för långlopp på skidor och du ser det överallt i Visma-tävlingar. Används bl.a. av Team Curira och är betydligt lättare än tidigare versioner. Bältet låter dig dricka när det passar dig under träningsturen eller racet och så du slipper krångla med flaskor eller midjebälten utan slang. Isolerad vätskeblåsa ingår (200 gram) och den rymmer 1.5 liter. Vikten på bältet utan blåsan är endast 200 gram.

Silva Race 4X

Silva Race 4X

Förutom bälten och ryggsäckar har vi även tillbehör såsom flaskor och reservslangar. Vi har även vätskeblåsr, bl.a. denna från USWE på 1.5 liter och för endast 99 kr! Vi har även en isoleringspåse som rymmer blåsor upp till 2.5 liter.

USWE 1. liter

Mjuka vattenflaskor är en bra lösning och du kan enkelt få med dig extra vätska. Ett tips är att stoppa in en mjuk vattenflaska i locket på ditt thermobälte för att få med sig ytterligare vätska. Vi har bl.a. Ultraflask 0.6 liter från USWE i lager.

Ultraflask 0.6 l

Kom ihåg att rengöra flaskor och vätskeblåsor efter varje användningstillfälle, speciellt om ni använder sportdryck! En klassisker är att glömma bort detta och sedan när man ska plocka fram bältet eller ryggsäcken för en viktig tävling så väntar en tråkig syn.

2019-11-26

Följ oss och få uppdaterade nyheter och en inblick vår vardag med äventyr och tävlingar!

 

2019-11-08

Tips på några inspirationsfilmer! Löparfilmer och äventyrsfilmer! Bra inspiration. Dokumentärer och spelfilmer blandat. 

Många nya klipp från ultralopp!

 

Barkley 100 from Brendan Young on Vimeo.

for the love from luis peña on Vimeo.

Bekele Song

Western States 100 with Courtney Dauwalter and Lucy Bartholomew

 

 

Jim Walmsley | The Distance from TRUE MVMNT on Vimeo.

Western Time | a Western States 100 Film from Billy Yang on Vimeo

 

THE UNKNOWN | The Hardrock 100

 

MONT BLANC | CCC UTMB® 2015 

A small American team went overseas to Chamonix, France to compete in some of the biggest ultra endurance events in the world.

 

The Bob Graham Round: Running the Fells with Friends

 

RUN FOREVER - the award-winning film about inspirational runner Nicky Spinks and her incredible attempt at the 132-mile Double Bob Graham Round.

 

McFarland, USA - Spelfilm med Kevin Costner

THE ATHLETE (ATLETU)  - The story of legendary Ethiopian marathon runner, Abebe Bikila

 

 

The Summits of my life  - Kilian Jornet Burgada 

 

I belive I can fly

 

Without Limits


Fire on the track
The Steve Prefontaine StoryIndulgence

 

In the High Country

 

Unbreakable 

The loneliness of the long distance runner 

 

The Robber

 

Run Free

On the Edge

 


The Runner in Winter

Running Motivation- Be Great


Saint RalphSebastian Coe Born to Run

 

Endurance -Gebrselassie

 

Chariots of Fire

2019-10-22

Kanske världens bästa stakskida från Fischer! Äntligen här. 

 

    -

2019-01-22

Vi har under flera år testa stakskidor och vanliga skidor som vi plockat just för stakning. Vid tävlingar som vi åker runt om i Europa i Skiclassics-cupen så har vi fått en enormt värdefull erfarenhet. Här kommer en lite text av Klas Nilsson som tävlat i Skiclassics under flera år.

En bra stakskida ger ett helt annat släpp än en vanlig klassisk skida. På vanliga skidor blir det ofta ett litet nyp, en bromsande känsla just framför bindningen när en går fram över stavarna och faller ner med kroppen. Med bra stakskidor så blir det ett helt annat släpp. Tryckpunkterna är fördelade på ett annat sätt så det inte blir ett vasst hugg. Skidan vill hela tiden fram, även vid uppförsstakning där vanliga skidor ofta nyper extra mycket. 

Under 2018-2019 ser vi ute på Skiclassics flera olika typer av skidor. På Madshus åker många med utplockade klassiska Redline 2.0 och en del åker med en specialgjord skateskida för stakning. Inte alls likt en skateskida i spannet. På Atomic är deras modell Cold soft Classic väldigt populär. Den har ett lågt mjukt spann med långa glidzoner. Denna är bra om det är nysnö eller kallt. Vid varmare före så behövs en högre skida med kortare glidzoner. 

Nu senast loppen så har jag åkt med Atomic Cold Soft. I Seefeld på Kaizer Maximiliam Lauf var det -6 i start och nysnö och gick mot varmare väder i slutet. Med Toko röd under skidorna, en bra mediumslip och Colds softs mjuka spann surfade skidorna mycket bra. Mot slutet gick de något sämre pga lite nött slip. Skulle valt en något nyare slip. 

Hemma i Skellefteå har jag testat de nya Redline 2.0 från Madshus som varit väldigt fina. Till dem kan en snabbt lägga till Movebindningen som gör det enkelt att testa i vilken bindningsposition skidorna går som bäst. Det gör väldigt stor skillnad. När vi kollat i vår Skimateria spannmätare så förändras högsta höjderna på hel och halvvikt väldigt mycket om positionen ändras.

En annan intressant skida är Skitrabs handbyggda stakskidor! Av det vi testat så har glidet varit väldigt bra! 

Det skiljer sig mellan tillverkarna hur de byggt upp sina stakskidor. Om Madshus stakskida propulsion trycks ihop med belagen mot varandra så är det ganska stängt utan stor glipa. Detta gäller Cold men även plus-skidorna. Tryckpunkterna är "snälla" och inte så vassa. När skidorna bara står mot varandras belag så är de ganska låga, lite luft mellan före de trycks ihop. När det trycks ihop är det rätt segstyva och ganska låga innan slutspannet kommer. Slutspannet är inte hårt men inte superhårt som vissa andra stakskidor. Från fabrik så är de märkta med 60-80 Kg eller 80+. Dock skiljer det mellan varje unikt par. Så viktigt att skidorna plockas efter åkarens vikt, behov och önskemål. Det är inte bara att plocka fram en skida bara för att det är en stakskida. Hur glidzonerna är på varje skida är dock väldigt olika och vi mäter alltid ut dem på vår skimateria spannmätare. Vi brukar beställa skidor i serier som vi sett gått bra. Detta ger större chans till toppar! 

Vi har testat både plus och cold av Madshus stakskida Propulsion och det går inte säga vilken som direkt är bättre. Vi har läst på en del ställen om att cold-skidan skulle vara mycket bättre men detta har vi inte sett när vi testat. Troligen har de som skrivit det just fått bättre coldskidor eller inte testat och av någon anledning velat framhäva denna skida mer. De butiker som hävdar detta har antagligen köpt in fler och vill sälja fler av just cold-skidan eller hört någon annan säga detta. Det unika exemplaret är det viktigaste och vilken slip som läggs på skidan. Det är avgörande för vilka fören som de kommer att vara snabbast på.

Fischers numer klassiska DP-skida som var en av de första stakskidorna som kom är också ett säkert kort. Vi upplever att de går bäst i kallföre. Ser det ut att bli blött och flera plusgrader är deras vanliga klassiska skida, modell 902, ofta ett bättre val! Men från +0 och kallare är deras DP-stakskida väldigt fina! Låga med långa tryckzoner och ett hård slutspann. Även här mäter vi alltid ut glidzonerna mycket noga.  

Peltonen har en liten annan uppbyggnad med högre spann som är både högt och hårt. De har dock lyckats perfekt att få samma lätta släpp som Madshus och Atomic. Känns lite mer som en blandning mellan klassiska skidor och skateskidor fast där de får mer fart och släpp än både skate och klassiskt. Känslan vid stakning uppför påminner om att staka med skateskidor samtidigt som släppet är bättre. Petonens skida ser precis ut som deras vanliga klassiska skida men det står oftast Classic stiff + på skidorna ur deras stakserie. Peltonen kallar själva deras stakskida för PUMPA. Kanske kommer de snart med egen design också! 

/Klas Nilsson,
Ski Classics Pro Team - TEAM IGNE 
Skellefteå XC

 Stakskidor som är väldigt bra och testade av Northsport!

Foto: Magnus Östh Visma Skiclassics 

 

 

    -

2018-12-03

Fina produkter från Ultimate Direction till superpriser! Perfekt julklapp!

2018-11-22

Northsport.se firar nu 10 år! 
Vi har denna höst flyttat till Skellefteå där vi öppnat ny butik! En skidhelg och en löparkväll med massor av folk en del öppet på vardagar har vi hunnit med!

Välkomna in! 

Läs mer och se aktuella öppetider här! 

2018-08-08

Tips på några inspirationsfilmer! Löparfilmer och äventyrsfilmer! Bra inspiration. Dokumentärer och spelfilmer blandat. 

Uppdaterade klipp (20180809). Många nya klipp från ultralopp!

 

Barkley 100 from Brendan Young on Vimeo.

for the love from luis peña on Vimeo.

Bekele Song

Western States 100 with Courtney Dauwalter and Lucy Bartholomew

 

 

Jim Walmsley | The Distance from TRUE MVMNT on Vimeo.

Western Time | a Western States 100 Film from Billy Yang on Vimeo

 

THE UNKNOWN | The Hardrock 100

 

MONT BLANC | CCC UTMB® 2015 

A small American team went overseas to Chamonix, France to compete in some of the biggest ultra endurance events in the world.

 

The Bob Graham Round: Running the Fells with Friends

 

RUN FOREVER - the award-winning film about inspirational runner Nicky Spinks and her incredible attempt at the 132-mile Double Bob Graham Round.

 

McFarland, USA - Spelfilm med Kevin Costner

THE ATHLETE (ATLETU)  - The story of legendary Ethiopian marathon runner, Abebe Bikila

 

 

The Summits of my life  - Kilian Jornet Burgada 

 

I belive I can fly

 

Without Limits


Fire on the track
The Steve Prefontaine StoryIndulgence

 

In the High Country

 

Unbreakable 

The loneliness of the long distance runner 

 

The Robber

 

Run Free

On the Edge

 


The Runner in Winter

Running Motivation- Be Great


Saint RalphSebastian Coe Born to Run

 

Endurance -Gebrselassie

 

Chariots of Fire

2018-07-24

Northsport trail genomfördes i söndags den 22a juli. Tävlingen blev väldigt lyckad med bra publik, härliga löpare och bra förhållanden!

Northsport trail går efter en mytomsbunden led som sägs lagt grund för många enorma stordåd i skid- och löpspåren långt tillbaka i tiden. Långt före ord som trailrunning och crossfit. Idog träning i dessa trolska skogar och ska ha gett onaturligt stora hjärtan och lungor som ingen vetenskap kunnat förklara. Historier om onaturliga ting, andetag i nacken och minnesluckor är några av de saker löpare har berättat vid hemkomst efter en tur efter den blå leden. Av de få löpare som vågat berätta. Turista i dessa skogar är inget någon rekommenderar. Du hittar leden genom att följa de gamla blå markeringar på träden. Blå pilar och snitslar hjälper till att hitta men var vaksam vid korsningar och annat. De trolska skogarna är förföriska. De sägs ge otur att själv springa in på leden för första gången. Ha en van vän med som guidar dig in i den lilla skogsglänta där leden en gång sägs ha startat. Uppe på de drömska berget efter det enormt krävande motlutet så ta en titt ut och njut av skogens vackraste plats. Men stå där ej för länge, det drömska kan ta dig till platser du ej bör besöka... 

Se fler bilder på instagram  och facebook.

Running Northsport trail löpning

Northsport trail start

Northsport trail löpning trailrunning Skellefteå

Northsport trail löpning

Boel Northsport trail

Northsport trail

Northsport trail löpning 2

Northsport running trail Skellefteå Klas Nilsson

Northsport trailrunning Kids Vivobarefoot 

Northsport trail löpning trailrunning löpning

Northsport trail löpning trailrunning stop pre

Jim tailrunning Northsport trail

 

2018-07-04

Den 22a juli avgörs Northsport trail i Västerbottens skogar. 21 km stig, en runda. De som inte vill springa hela kan välja att springa ett kortare varv på 9 km. Northsport trail arrangeras i samarbete med skidklubben Skellefteå XC, anmälningsavgifter går till klubbens verksamhet. Start och mål är nära TV-masten på Vitberget i Skellefteå, mer information skickas ut vid anmälan. Ta med en matsäck, något gott att dricka. Tyvärr kan vi ej ha planerad grill över öppen eld pga av rådande torka men en skön och härlig utsikt, kaffe och lite annat kommer finnas! 120 höjdmeter nedanför målgång finns det en sjö för de som vill bada efter loppet. Det finns även duschar på Skellefteå camping, 1 km från mål, för de som vill. 

Northsport trail går efter en äldre mytomsbunden blå slinga som är relativt bra utmärkt. Flera deltagare på olika nivåer som håller olika km/tider känner till banan väl och kommer att hjälpa till att guida. Alla deltagare får även med sig en karta för att underlätta att hitta runt på slingan. Ett vaket öga rekommenderas. 

Genomlöpning av banan kommer att göras den 10e juli, 16e juli (ändrat från 15e) och 18e juli. Kl 19:00 startar dem vid Vitbergest elljusspår. 
Northsport Trail på Strava (mål kommer vara lite annorlunda på tävlingen). 

Söndag 22a juli
Start Kl 14:05
Sträcka 21 Km. 

Finns även:
Barntrail 500 m (Start 13:30)
Trail 9 km (Start 14:05) 

Anmäl dig här: 
Anmälan Northsport trail
Det går även efteranmäla sig på plats. Betalning sker direkt till Skellefteå XC genom Swish. 
Swish: Nr 123 602 60 58
Visa upp en skärmdump att betalningen är gjord vid uthämtning av nr-lappen.

Nr-lappar kan hämtas ut från Kl 12 uppe bakom TV-masten i Skellefteå. Vägen går förbi TV-masten in till en liten mast bakom. Ca 250 meter bakom den höga TV-masten. Följ denna länk för position.

Huvudtävlingen är 21 km men det finns även en 9 Km-bana och en barntävling (utan tid). 9 Km startar samtidigt men genar vid ca km 4 över till km 16. Vid korsningen 9 och 21 km så finns det en skylt och en vätskestation med servicepersonal. 

Barntävlingen går Kl 13:30 så de som vill springa med sitt barn före start både hinner vara delaktig i barntävlingen och springa själv. Allt utgår från basen bakom TV-masten men för 9 och 21 km så sker en gemensam uppvärmning ner till den riktiga starten för tävlingen som ligger dolt inne i en skogsglänta (ca 700 meter från basen). 14:00 går förjoggen ner till Northsport trail och ca 14.05-14.10 väntas alla vara iväg med fri fart efter leden. Flera löpare på olika nivåer springer med Northsport-linne, de hittar vägen. 

Vätska vid 4,10 och 16 km.

Northsport trail går efter en mytomsbunden led som sägs lagt grund för många enorma stordåd i skid- och löpspåren långt tillbaka i tiden. Långt före ord som trailrunning och crossfit. Idog träning i dessa trolska skogar och ska ha gett onaturligt stora hjärtan och lungor som ingen vetenskap kunnat förklara. Historier om onaturliga ting, andetag i nacken och minnesluckor är några av de saker löpare har berättat vid hemkomst efter en tur efter den blå leden. Av de få löpare som vågat berätta. Turista i dessa skogar är inget någon rekommenderar. Du hittar leden genom att följa de gamla blå markeringar på träden. Blå pilar och snitslar hjälper till att hitta men var vaksam vid korsningar och annat. De trolska skogarna är förföriska. De sägs ge otur att själv springa in på leden för första gången. Ha en van vän med som guidar dig in i den lilla skogsglänta där leden en gång sägs ha startat. Uppe på de drömska berget efter det enormt krävande motlutet så ta en titt ut och njut av skogens vackraste plats. Men stå där ej för länge, det drömska kan ta dig till platser du ej bör besök... 

 

2018-03-29

Amanda Mannervik, grundare av Outdoor Educators samt vikarierande Sportchef på STF Saltoluokta Fjällstation är fjälledare och vill gärna inspirera andra att ge sig ut och uppleva våra svenska fjällmiljöer på ett säkert sätt. I mitten på mars arrangerade hon tillsammans med guidekollegan Louise Östberg vinterfjällskursen VÅGA VINTER! i Ramundberget.

Läs mer om VÅGA VINTER! på Amandas blogg (www.outsidesweden.se/author/amanda) och följ hennes vardag i fjällen på Instagram (www.instagram.com/trailsofpassage). VÅGA VINTER! kommer att arrangeras igen våren 2019 i två olika fjällområden, skicka ett meddelande till Amanda för att få veta mer!

Amanda gillar, förutom äventyr i fjällen vintertid, trailrunning och andra typer av löpning. Amanda delar även med sig en del av sin vardag på Northsports instagram. Förutom att Amanda inspirerar oss alla så hjälper hon oss att testa produkter! Vi i Northsport-teamet testar i stort sett alla produkter vi säljer. Kul för oss att nu även Amanda är med! 

 

 

2018-02-22

Vasaloppet på söndag!

Några sista tips:

1. Valla klart så mycket som möjligt hemma före resan ner.

Åker du med fäste så valla även det mesta av det klart hemma. Om du inte planerar lämna in dina skidor för vallning nere på plats.
Åker du med pulver så är det ingen nackdel om du lagt det redan i början av veckan. Lägg säkra vallningar som du vet fungerar som går i ett brett spann. Ta hjälp av någon om du är osäker. Fråga oss! Borsta på lördag morgon och testa skidorna efter banan fullt tävlingsklara. Inga problem att lägga stora delar av fästet före pulvret är borstat. Borsta bara inte allt pulver in på fästet.

 

2. Testa skidorna efter banan på lördag om det finns möjlighet.

Då kan du i lugn och ro känna att skidorna fungerar. Tänk på att föret i starten ofta är annorlunda mot för stora delar av banan. Försök därför testa skidorna på andra ställen än i starten. Gör inga panik-ändringar på lördag kväll. Lita på dig själv, lyssna inte på andra "experter". Finns ofta många dagen före Vasaloppet...


3. Ät inte för mycket.

De flesta är nervösa för de nio milen och äter för mycket i tron på att det ska ge dem mer energi. Ät och drick normalt. Drick eventuellt något glas vätskeersättning och ta eventuellt någon "kolhydratsbar" under torsdag/fredag. Undvik för stora måltider speciellt på lördag ef/kväll. Gör att du sover bättre och har en normal känsla på söndag morgon!
Som Aukland säger "Hungrig varg jagar bäst".
Se till att ha med ett smidigt vätskesystem under loppet så du kan dricka extra mycket i början på loppet.


4. Gameplan

Lägg upp en detaljplan för din resa ner och ditt lopp. Hur dagarna ska läggas upp och vad som ska göras. Tänk positiva tankar och visualisera hur du önskar genomföra loppet! Tänk vad kul det ska bli att åka! Planera in en belöning efter målgång. En god öl, en middag, en ledig dag från jobbet eller något annat som du gillar!


5. Spara energi, du är i fokus!

När du gjort en bra plan och vallat och fixat det mesta av det materiella hemma kommer du ha mycket tid över. Använd den till att spara energi, ligg med benen i högläge och njut. Låt dig ej stressas av de som springer runt och gör sista ändringar och lyssnar på "experterna". Du som har en tydlig plan har större chans att lyckas!

 

Lycka till!

Klas Nilsson åkte bra på Marcialonga

Foto: Magnus Östh, Ski Classics

2017-10-27

Vi på Northsport satsar på stakskidor från Atomic och Madshus. Atomic DP är starkt representerad under långlopps-värdscupen Ski Classics och Madshus Propulsion fick ett starkt uppsving under föregående säsong med flertalet riktigt snabba skidor. Båda tillverkarna har kommit långt med utvecklingen av stakskidor!

Till följd av noga testande och statistik om olika spannkurvor hoppas vi att vi kan hitta väldigt snabba par åt de som vill ha det allra bästa! Vi tror att vår erfarenhet och nära kontakt med leverantörerna spelar stor roll.

2017-07-21

Nya modeller från fina Merrell är här! 

2017-07-05

Beställ årets racingskidor och få dem plockade tillsammans med racingskidorna som tas ut till oss på Northsport. Se mer nedan! 

    -

2017-04-18

Kolla in nya modeller från Altra, FiveFingers, Vivobarefoot, Merrell och Inov8!