Äntligen här! En carbonsko med noll drop och bred tåbox! - northsport.se
2022-05-04

Kolfibertåget har tuffat på sedan den ursprungliga Nike Vaporfly gjorde sin ursprungliga entré 2017 och nästan alla märken har följt efter med sina egna superskor. Ingen har nåt Nikes raceskostatus, men några har kommit nära (Asics Metaspeed Sky, New Balance RC Elite 2).

Utan tvekan kan mindre märken ha börjat utveckla sina kolfiberskor först när Vaporfly kom ut, och vi ser äntligen frukten av dessa ansträngningar då det nu finns en sko med noll drop och bred tåbox! Altra Vanish Carbon, en sko som vi har väntat på ett tag sedan vi visste att Cal Neff testade den och sedan han körde Keira D'Amato till ett amerikanskt maratonrekord för kvinnor i skon vid Houston Marathon i januari.

Altra är ju specialiserat på noll drop-skor, vilket innebär att mellansulan har samma höjd i hälen i tån, vilket möjliggör en mer naturlig löprörelse eftersom din akilles inte stöttas upp av en hög klack. Vanligtvis har racingskor (eller egentligen de flesta skor) någon form av droppe för att underlätta en framåtgående rörelse från häl till tå, så att ha en noll-drop, kolpläterad racingsko är en avvikelse från normen. Hur stor avvikelse är det egentligen? Mer om det om en sekund! Naturligtvis har varje Altra-sko också en bredare tåbox än normalt för att låta tårna breda ut sig.

I Vanish Carbon har Altra inkluderat creme de la creme från sina egna teknologier, med en helt ny EVA-baserad Ego Pro-mellansula som är Altras lättaste och mest lyhörda kudde hittills. Den är definitivt mjukare och studsare än någon annan Altra-mellansula vi har provat tidigare. Stapelhöjden på den är 33 mm vilket är ganska stort för Altra. De lyckades också på något sätt hålla vikten under 200 gram för en EU43 vilket är i linje med de flesta superskor.

Naturligtvis pratas det om karbonplattan, som är en ⅔-lång platta som löper från mellanfoten genom tån. Det som är intressant och annorlunda med Vanish Carbon-plattan är att den erbjuder flexibla spår som löper vertikalt, nästan speglar yttersulmönstret. De flexibla spåren är speciellt designade för att utnyttja energin från stortån och lilltån och skapa en känsla av pop-off. Allt detta fungerar tillsammans med skons Active Stance Rocker, som är placerad 65 % framåt mätt från hälen, längst bak i alla Altra-sko, för en mer effektiv tå-off.

Det återstår att se om Vanish Carbon är ett legitimt tävlingsdagsalternativ eller inte (vi fick precis in våra par) men det ser väldigt lovande ut! Och gratis till er naturliga löpare där ute, äntligen har ni möjlighet att köpa en carbonsko!